Richard Shade Gardner:
FINDING SON HOUSE – One Searcher's Story (omakustanne, 2015)


Son Housen "löytäjiä" riitti 1964 tapahtuneen uudelleen-aktivoitumisen jälkeen. Richard Gardner vieraili ystävänsä Mark Sampsonin kanssa Son Housen luona huhtikuussa 1981. Tämä 79-sivuinen kirjanen on Gardnerin kunnianosoitus ihailemalleen artistille, jota hän pitää countrybluesin isänä.

Pääosassa kirjassa on Gardner. Hän peilaa itseään Son Housen tapaamiseen ja tämän vaiheisiin. Tapaamista hän pitää elämänsä yhtenä keskeisenä käännekohtana. Varsinainen tapaaminen saa kuitenkin varsin lyhyen kuvauksen.

Gardner selvitti, että Son oli yhä hengissä. Ongittuaan yhteystiedot hän sopi puhelimitse Sonin vaimon Evien kanssa tapaamisen. Gardner ja Sampson ajoivat Rochesterista Detroitiin, tapasivat dementoituneen Housen, ottivat valokuvat muistoksi ja Evien ennakkoon esittämästä pyynnöstä huolimatta antoivat Sonille kitaran käteen. Soitosta ei tullut mitään, mutta ääni oli yhä tallella. Son toisti tässäkin yhteydessä Grinning In Your Facen, yhden keskeisistä lauluistaan. Kappaleenhan hän esitti yleensäkin ilman säestystä. Gardnerille ja Sampsonille valkeni myös Evien kautta, etteivät he olleet ainoita nuorehkoja valkoisia bluesin harrastajia, jotka olivat halunneet löytää ja tavata vanhan Sonin. Kirjailija kertoo lisäksi, että kärsivällinen vaimo oli toivonut vierailijoilta jotain Sonille, eivätkä he olleet oivaltaneet toivetta oikein. Blueslegenda oli kuitenkin Gardnerin mukaan ilahtunut vieraistaan, jotka taisivat tuoda vaihtelua arkeen.

Son House eli elämänsä pisimmän jakson samalla paikkakunnalla Rochesterssa New Yorkissa. Hän ei kuitenkaan ollut tuolloin aktiivinen musiikintekijä. Gardner on toiminut Rochesterissa paikallisen radioaseman bluesohjelman isäntänä pitkään, myös 1980-luvun alussa, ja tietenkin hän teki ohjelman vierailustaan idolinsa luona. Tähän liittyneet episodit hän on kirjannut teokseen, kuten hankkeen muistolaatasta Sonin entiseen kotitaloon. Rakennus on sittemmin purettu. Näiden lisäksi Gardner esittää paljon muita omia aktiviteettejaan, jotka liittyvät enemmän tai vähemmän väljästi Soniin.

Kirjanen on nopealukuinen ja sisältää joka luvun alussa lainauksia Son Housen tuotannon sanoituksista, mikä tuo hieman lisää sivuja ohueen sisältöön. Lopussa on valikoitu diskografia, jonka sijaan suosittelen tutustumista Stefan Wirzin kokoamaan kattavaan ja kuvitettuun Son House -ääniteluetteloon verkkosivuilla www.wirz.de/music/housefrm.htm. Kirjasta taas suosittelen vain äärimmäisille Son Housen diggareille.

Jussi Ronkainen

(Julkaistu BN-numerossa 5/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!