flash

 

 

ALISON KRAUSS & UNION STATION
Paper Airplane
(Rounder 610665)

(1) Paper Airplane (2) Dustbowl Children (3) Lie Awake (4) Lay My Burden Down (5) My Love Follows You Where You Go (6) Dimming Of The Day (7) On The Outside Looking In (8) Miles To Go (9) Sinking Stone (10) Bonita And Bill Butler (11) My Opening Farewell

Hiljalleen 40-vuotissynttäreitään lähestyvä bluegrassin supertähti Alison Krauss palaa uutukaisellaan perusasioiden ääreen. Kyseessä on ensimmäinen maanmainion Union Station -yhtyeen kera tehty levy seitsemään vuoteen. Tähän väliinhän mahtuu Robert Plantin kanssa purkitettu ja miljoonamenestykseen yltänyt ”Raising Sand” -teos.

Bluegrassin tahdissa kasvanut laulaja/ viulisti ei ole epäröinyt maustaa musiikkiaan selkeillä popvaikutteilla ja tuo resepti on tuonut mukanaan melkoiset myyntiluvut. Krauss on kuitenkin pystynyt säilyttämään uskottavuutensa myös rootspiireissä. Osasyy tähän on tietenkin kerrassaan loistava Union Station -kokoonpano, josta löytyy virtuoosimaista osaamista ja tyylitajua vaikka muille jakaa. Jo pelkästään mestarillisen dobrovelhon Jerry Douglasin soitanta tuo soundiin maagista värinää.

Heleä-ääninen Krauss ei ole orkesterin ainoa laulusolisti, vaan kitaristi Dan Tyminski pääsee hänkin aika ajoin ääneen. Se tuo touhuun sopivaa rouheutta. Esimerkiksi uutuuskiekon hempeän ja aika virtaviivaisesti tuotetun avausraidan jälkeen Tyminskin tulkitsema (2) ei jätä enää epäselväksi, että kyseessä todella on bluegrassbändi.

Joissakin korvissa Kraussin ja kumppanien paperilentokoneen liito voi jäädä vähän vaisuksi ja särmättömäksi, mutta ainakin itselleni huolella valittu biisimateriaali (säveltäjinä mm. Richard Thompson ja Jackson Browne), viimeisen päälle hiotut soundit sekä muusikoiden luontainen taitavuus muodostavat sangen nautinnollisen kokonaisuuden. ”Raising Sand” -täysosuman kaltaista kauttaaltaan jännittävää kuuntelukokemusta ei uutuus kuitenkaan tarjoa.

Antti Vainio