flash

 

 

AMPIABA
Going Back To Aného
(Mo Records LJCD 001)

(1) Ma Dzo Yi Apé (2) Ablodevi (3) Juste Ce Qu’il Faut (4) Ézé Dé Lawou Zédé (5) Sodabi (6) Aného Life (7) Le Monde Étrange (8) La-Bás (9) Atigan Nyé (10) Adjigo

Turusta käsin vaikuttavaa Ampiabayhtyettä vetävät kitaristi Lasse Jalava sekä togolaista syntyperää oleva laulaja Judith Sodji. Bändin nimi tulee suoraan Judithin adjigo-nimestä ja Aného taas on hänen kotikaupunkinsa Togossa. Ampiaban muut varsinaiset jäsenet ovat Lassen velipojat Judo (koskettimet), Seppo (basso) ja Olli (rummut). Studiossa on vieraillut myös lukuisa joukko muita soittajia. Levyn laulut ovat pääosin Judithin sanoittamia ja Lassen säveltämiä. Lasse esittäytyy tekstin kirjoittajana kahdella (5, 6) englanninkielisellä biisillä, jotka kertovat elämästä Anéhossa. Judith käyttää laulukielenään sekä ranskaa että äidinkieltään minaa. Hänen laulunsa kertovat länsiafrikkalaisesta todellisuudesta iloineen ja suruineen. Levyn päätöskappale on kunnianosoitus Judithin isänpuoleiselle Adjigo-klaanille pitäen sisällään osia juhlaseremonioista, joiden käyttämiseen on pyydetty asianmukainen lupa klaanin johtajilta.

Musiikillisia vaikutteita on ammennettu ranskalaisesta chanson-perinteestä sekä Karibianmeren suunnalta höystettynä ripauksella New Orleans -maustetta. Eniten vaikutteita on imetty länsiafrikkalaisesta musiikista, mikä onkin luonnollista Judithin kotimaan sijainnin huomioiden. Kaikista eri vivahteista huolimatta allekirjoittanutta alkaa vaivata levyn loppua kohden lisääntyvä kiusallinen tunne sisällön tasapaksuudesta. Tämä johtuu sinänsä hyvän lauluäänen omaavan Judithin tyylillisestä tasapaksuudesta. Enemmän soulia kehiin!

Kaiken kaikkiaan Ampiaba on pirtsakka lisä Suomen muutenkin jo monivahteiseen musiikki- ja bänditarjontaan. Judo, Seppo ja Olli muodostavat oman Royal Flash- kokoonpanon, joka esittää rock- ja pop-covereita eri vuosikymmeniltä. Tässäpä siis oiva esiintyjäryhmä pienimuotoisiin – ja miksei suurempiinkin – juhlatilaisuuksiin.

TT Tarkiainen