flash

 

 

ANA POPOVIC
Still Making History
(Electro Groove EGRCD501)

(1) U Complete Me (2) Hold On (3) Between Our Words (4) Is This Everything There Is? (5) Hungry (6) Doubt Everyone But Me (7) You Don’t Move Me (8) Still Making History (9) My Favorite Night (10) How’d You Learn To Shake It Like That? (11) Shadow After Dark (12) Calendars (13) Sexiest Man Alive (14) Bonus Track: U Complete Me (Blues Version)

Bluesiin jotenkin kytkeytyvien julkaisujen kirjo on laaja ja nyt poimitaan haaviin satunnaisesti muutama ilmiö. Ana Popovic on vähän yli kolmekymppinen Serbiasta lähtöisin oleva taiteilija, joka luo uraa kovalla tohinalla Hollannista käsin. Eväitä löytyy, sillä hän on teknisesti häikäisevä kitaristi ja kaiken lisäksi vieläpä hyvännäköinen nainen, mitä tosiseikkaa levyn kansivihossa ymmärretään kiitettävästi hyödyntää. Lauluääni on kivalla tavalla käheä muistuttaen hetkittäin hieman Eartha Kittiä.

Ana on rustannut lähes kaikki biisit itse ja skaala on kohtuullisen leveä. Soul/funk -henkeä viljelevällä ja SRV-tyylistä soolokitaraa sisältävästä (1):stä siirrytään poliittista kannanottoa entisen kotimaan oloihin tekevään (2):een. Vaihtelevuutta riittää kiitettävästi, sillä (3) hyödyntää reggaerytmejä ja (6) puolestaan on silkkaa jazztunnelmointia Hammondeilla maustettuna. Big Mama Thorton -versioinnissa (7) päästään sitten jo kunnon bluesmeininkiin ja slidetaitojaankin neito ehtii väläyttämään (10).

Tämä on kelpo kiekko, jonka tuotannossa tai soundimaailmassa ei ole valittamista. Erityisplussa tulee Hammondien oivaltavasta hyödyntämisestä. Popovic ei sorru pelkkään kitaristintaidoillaan briljeeraamiseen vaan pyrkii selvästi nimenomaan toimivaan kokonaisuuteen. Sanoituksissaan hän hakee muutakin kuin sitä perusvatkausta, mutta ei toki ole lyyrikkona vielä mikään Dylan. Muutenkin se alan musiikissa vaadittava lopullinen vakuuttavuus tunnetasolla jää vielä hiukan vajaaksi. Mielellään tälle silti menestystä soisi.

Antti Vainio