ANDRES ROOTS ROUNDABOUT
Three!
(Roots Art 1304)
(1) Greengrass Stomp (2) Room Service (3) Link To Elmore (4) High Noon (5) Orient Express (6) Moby Dick (7) Saucer Full Of Cream (8) Three Sticks (9) Wagon Swing (10) Miss Carmen James (11) Onion Boy

Electric Dixieland
(Roots Art #)

(1) Room Service (2) Link To Elmore (3) Three Sticks (4) Wagon Swing

Andres Roots Roundaboutin uuden levyn nimi on monimerkityksinen. ”Three!” on bändin kolmas pitkäsoitto. Studiossa on häärinyt kolme miestä: Andres Roots (kitara), Martin Eessalu (kitara) ja Raul Terep (rummut). Tuotteen valmiiksi saattamisessa on ollut vahvasti mukana kolmen ihmisen taustatiimi: äänittäjä-miksaaja-tuottaja Asko-Romé Altsoo, valokuvaaja Leif Laaksonen ja kannen suunnittelusta vastannut Siret Roots.

Kappaleiden synnyttämisestä vastaa Andres Roots. Vaikutteita on imetty alt-bluesrockista (1, 5, 7, 8, 11), countrybluesista (3, 4) ja kitaraswingistä perinteiseen (2, 9) sekä urbaanimpaan (6) malliin. Levyn erikoisinta antia on veikeästi tangoa ja bluesshufflea yhdistelevä Miss Carmen James. Laulua tällä kiekolla ei kuulla lainkaan, solistiset tehtävät hoituvat Andresin ja Martinin kitaroiden voimin. Etenkin Elmore Jamesin, J.B. Hutton ja Hound Dog Taylorin viitoittama slidekitarointi on vahvasti esillä. Mikäli koko kiekollinen loistavaa instrumentaalimusiikkia tuntuu liian raskaalta nautittavaksi, voi tutustumisen Andres Roots Roundaboutin äänimaailmaan tehdä lyhyemmässä muodossa ”Electric Dixielandin” avulla.

Talousuutisten ja kaamoksen synkistäminä aikoina Andres Roots Roundaboutin ”Three!” tuo valoa pimeyteen. Levyn yleisilme on pirteän positiivinen. Se saa hymyn karehtimaan totisimmillakin kasvoilla. Andres Rootsin musiikki tuo mieleen kesän, kärpäsineen sekä kukkine ja mehiläisineen.

TT Tarkiainen

(Julkaistu BN-numerossa 1/2014.)