BEN GRANFELT BAND
Live, 20th Anniversary Tour (2-CD + DVD)
(Sprucefield 250370) -15


Ben Granfeltilla on takanaan runsas 50 vuotta, joista 40 vuotta kitaranvarressa, 30 vuotta muusikkona ja 20 vuotta sooloartistina. Pitkää uraa juhlistetaan massiivisella tupla-cd:n ja dvd:n paketilla. Vaikka olettaisi, että kyseessä olisi läpileikkaus Granfeltin urasta niin näin ei ole. Kappaleet ovat peräisin Granfeltin viimeisimmiltä levyiltä ("Handmade", "Melodic Relief", "Sum Of Memories" ja "Kaleidoscope"). Asia ei tietenkään haittaa, mutta olisihan se ollut mukava saada mukaan vanhempaakin tuotantoa.

Saksassa taltioitu keikka on kaunista katsella ja hienoa kuunnella. Soundit ovat erinomaiset ja ohjaus on varsin onnistunut. Leikkaukset ovat maltillisia ja tällaisen vanhan liiton miehen mieleen. Muutamaan väliin on laitettu pienoinen haastattelupätkä. Kuvakikkailua on myös harrastettu, mutta vain hiukan ja sekin on tehty hyvällä maulla. Vaikka pääpaino onkin Granfeltissa niin jokainen bändin jäsen saa sopivasti aikaa niin kuvallisesti kuin soitannollisestikin. Muutamassa kappaleessa Karhu päästetään irti, ja kun kitarat on oikeaoppisesti miksattu eri puolille, on helpompaa kuulla, mitä kumpikin tekee. Musicland ja Instrumental Madness ovat oivia esimerkkejä kaksikon työnjaosta. Pariin kertaan Granfeltilla nousee näyttämisen halu pintaan, mutta ei kuitenkaan liiaksi ja homma pysyy hyvän yön tällä puolen.

Välispiikit on jätetty mukaan myös cd-levyille, kuten kuuluukin jättää. Muutamista konserttitaltioinneista poiketen livetunnelmaan pääsee suht helposti. Aika kuluu kuin siivillä eikä puutumista tule edes pidempien kappaleiden kanssa. Cd:llä on kolme kappaletta (The Dream, GTR Tech sekä Check Up From The Neck Up), joita dvd ei sisällä. Pieni yllätyksellisyys kappaleissa olisi ollut paikallaan, ja kenties joku uusi sävellys tai joku räväkkä ennen kuulematon lainakappale olisi puolustanut paikkaansa.

Jos suosikkikappaleita pitää nimetä niin kahvikupin mittaisen miettimisen jälkeen lopputulos on seuraava: Melodic Relief, Bright Lights And Dreams, Faith Hope & Love, monivuotista suosikkiani Going Homea unohtamatta.

Kyseessä on varmasti vuoden kotimainen livejulkaisu. Ainoa asia mistä täytyy sanoa, on kappaleiden välissä oleva parin sekunnin tauko, sellainen kuin kotipolttoisissa cd-levyissä on. Toivottavasti tuo on vain tekninen vika, joka koskee vain minun arviokappalettani ja että myytäviin levyihin asia on korjattu.

Suomessa ei taida olla montaakaan bändiä, jossa kaksi kitaraa täydentää näin mojovasti toisiaan – mainioilla soundeilla, kunnon rokkivibraatolla ja puhdasvireisillä venytyksillä. Kannattaa mennä bändiä kuulemaan, jos ja kun he kaupunkiin saapuvat. Dvd:n bonuksena mukaan on laitettu "Handmade"-levyn promovideot. Pelkästään laitefriikeille tarkoitetussa bonusosuudessa esitellään kitarat, vahvistimet ja pedaalit.

Riku Metelinen

(Julkaistu BN-numerossa 5/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!