flash

 

 


BERT DEIVERT
Kid Man Blues
(omakustanne)
(1) Goin' Down South (R.L. Burnside) (2) State Street Pimp (Carl Martin) (3) Rob And Steal (4) Come Back Baby (Walter Davis, Lightnin' Hopkins) (5) Kid Man Blues (Carl Martin) (6) Keep On Truckin' (Blind Boy Fuller) (7) Cypress Grove Blues (Skip James) (8) Lula (9) Diddie Wah Diddie (Blind Blake) (10) Death Letter (Son House) (11) Special Agent (Sleepy John Estes) (12) Nongharn Blues

Aikaisempia esittäjiä sulkeissa.

Alkujaan amerikkalainen Bert Deivert on melkoisen kansainvälinen maailmanmatkaaja. Hän on jo vuosikausia asustellut Ruotsissa, missä hänelle on siunaantunut jälkikasvuakin. Tämän pakkauksen sisältö on äänitetty paitsi läntisessä naapurimaassamme niin myös USA:ssa, Thaimaassa ja Saksassa. Mukaan kutsutuista lukuisista säestäjistä tunnetuimpia ovat pari vuotta sitten menehtynyt rumpalilegenda Sam Carr ja Skandinavian ylpeys Sven Zetterberg. Pääartistin itsensä suosima tyylilaji on akustinen maalaismallinen blues, mistä minäkin kovasti pidän. Kielisoittimista Deivert on erityisesti viehättynyt mandoliiniin, ja sen soittelussa hänen tärkeimmät esikuvansa ovat nykyisin jo edesmenneet Carl Martin ja Yank Rachell.

Omakustanteet ovat usein monessa suhteessa vajavaisia tuotoksia, mutta nyt on esillä niin taiteellisesti kuin teknisestikin erittäin tasokas kokonaisuus. Levyltä löytyy runsain määrin taidokasta soittelua, asiayhteyteen soveltuvaa lauleskelua, hyviä melodioita ja perinteitä kunnioittavaa suhtautumista. Erityiseksi suosikikseni on kohonnut n:on (11) kohdalle asetettu ja todella riipaisevasti tulkittu Estes-piisi, mikä kertoo levytysreissulla ollutta musikanttia vainonneista kovaotteisista junapoliiseista. Bangkokin tuliaisia edustavat n:ot (4), (7) ja (12) ovat nekin aivan kuuntelukelpoisia, mutta verkkaisenoloisten tunnelmiensa myötä muista tulkinnoista selvänlaisesti poikkeavia.

Ainoan kriittisen kommenttini kohdista koosteen pituuteen, mikä on vain 45 minuutin luokkaa. Näin hyvää musisointia seurailisin mielelläni vaikka puoli tuntia kauemmin.

Vesa Walamies