BERT DEIVERT & COPPERHEAD RUN
Blood In My Eyes For You
(Rootsy.nu #) -15


Ruotsiin emigroitunut Bert Deivert on kumppaneineen saanut jälleen aikaiseksi oikein maukkaan keitoksen. Kyse on tällä kertaa studiolivestä, minkä materiaali on pantu talteen vain muutamien tuntien aikana ja mihin ei ole jälkikäteen lisätty mitään päälle äänityksiä.

Laulajana ja etupäässä mandoliinin soittajana toimivan pääartistin lisäksi mukana ovat kokeneet skandinaavit kitaristi Janne Zander, basisti Per-Arne Pettersson ja perkussionisti Fredrik Lindholm.

Niin sanottua country bluesiahan tämäkin Deivertin kattaus pitää sisällänsä. Kaikkiaan 12 kappaleesta vallan neljä on peräisin maineikkaan Sleepy John Estesin jäämistöstä. Niistä Drop Down Mama ja Milkcow Blues lukeutuvat Unisen Jussin tunnetuimpiin lauluihin, mutta aivan samaa tasoa edustavat myös hänen kaksi muuta nyt kuultavaa teostaan Mailman Blues ja Special Agent.

Estesin kaverin ja pitkäaikaisen työtoverin James "Yank" Rachellin ohjelmistosta on napattu surkean tarinan kertova My Baby's Gone, ja noilta monen monituisen vuosikymmenen takaisilta ajoilta ovat peräisin myös Son Housen synkkä Death Letter (Blues), Mississippin Sheikkien kaunis rakkauslaulu Blood In My Eyes For You ja Big Joe Williamsin nimiin kirjattu traditionaali Baby Please Don't Go.

Jäljellä olevista esityksistä Rob And Steal ja Poor Black Mattie tunnetaan vielä 2000-luvun alkuvuosina musisoineiden Mississippin miesten Paul "Wine" Jonesin ja R.L. Burnsiden vakionumeroina, ja Deivertin omaa tuotantoa ovat Black Nanny ja Cuckoo Crowed. Itse olisin voinut koostaa tämän produktion hieman toisella tavalla ja korvata esim. tuon Big Joen rallatuksen jollakin muulla otoksella, mutta siinä suhteessa kyse on lähinnä vain henkilökohtaisiin mieltymyksiin liittyvästä hienosäädöstä.

Esiteltävä tuotos on oikein omiaan kaikille niille, jotka pitävät hyvin tulkitusta vanhasta bluesista. Bert Deivert on mainio vokalisti, jonka taitavaa ja mielikuvituksekasta soittoa on ilo seurailla, ja erinomaisen hyvin on tällaisen musiikin keskeiset piirteet omaksunut myös hänen kolmijäseninen taustajoukkonsa.

Ainoastaan yhtä seikkaa tohdin kritisoida. Laulu Blood In My Eyes For You on merkitty paitsi Mississippi Shakesin niin myös Bo Carterin nimiin, mikä jälkimmäinen kirjaus tuskin pitää paikkansa. Mississippin Sheikkien vakiojäsenet olivat laulaja-kitaristi Walter Vinson ja viulisti Lonnie Chatmon, jonka veli Armenter "Bo Carter" Chatmon toimi sheikkinä vain satunnaisesti. Kun tämä teos levytettiin ensimmäisen kerran v. 1932, studiossa olivat heistä ainoastaan Walter ja Lonnie.

Vesa Walamies

(Julkaistu BN-numerossa 4/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!