BETH HART
Better Than Home
(Provogue PRD 74511) -15


Beth Hart on 43-vuotias vahvaääninen laulaja-lauluntekijä Los Angelesista. Bethin ura on hyvässä nosteessa, osin kiitos Joe Bonamassan, jonka kanssa hän on tehnyt kaksi studioalbumia ja yhden livelevyn. "Better Than Home" on järjestyksessään Bethin yhdeksäs oma julkaisu. Lisätietoa Bethistä löytyy Kari Kempaksen informatiivisesta haastattelusta (ks. BN 6/14).

"Better Than Home" sisältää kymmenen kappaletta ja yhden bonusraidan, jotka kaikki ovat Beth Hartin omia sävellyksiä. Musiikissa on kohtalaisesti vaihtelevuutta. Rokkaavin esitys on Trouble, jonka iskevää riffiä soitetaan blueskaavan mukaan. Kaavasta tosin poiketaan pitkähkössä rauhallisessa väliosassa, jota voi pitää joko luovana oivalluksena tai tyylirikkona. Balladimainen Mechanical Heart on sovitettu orkesterille vähän Pepe Willbergin ja Saimaan tyylisesti. Koruttominta päätä kappaleissa edustaa Mama This One's For You, jolla Beth säestää itseään pianolla ja saa herkällä esityksellään varmaan monta äitiä kyyneliin. Siinä Bethin tavaramerkki, upea ja vivahteikas ääni, pääsee hyvin oikeuksiinsa, samoin kuin dramaattisessa kappaleessa Tell Her You Belong To Me. Mollivoittoista ja vakavaa tunnelmaa on levyllä melko paljon, joskaan missään Mirel Wagnerin synkkyystasolla ei liikuta.

Kappaleiden sanoituksista huokuu myös toiveikkuus ja usko kykyyn selviytyä vaikeuksista. Teksteihin on tiettävästi ammennettu aineksia Beth Hartin omasta elämästä, johon on mahtunut kovia kokemuksia kuten huumeriippuvuus ja kaksisuuntainen mielialahäiriö. Parempaan suuntaan ollaan kuitenkin vahvasti menossa ja levyltä löytyy muutama selkeästi optimistinen kappale, kuten avausraita Might As Well Smile ja soulahtava The Mood I'm In.

Kokonaisuudessaan tämä on kelpo albumi, jota on helppo kuunnella. Viime vuoden marraskuussa Beth kävi konsertoimassa Helsingissä ja on tulossa Pori Jazz -festivaalille, jossa hän esiintyy 16.7. Myös uusi levy yhteistyössä Joe Bonamassan kanssa on suunnitteilla.

Timo Kauppinen

(Julkaistu BN-numerossa 3/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!