flash

 

 


BIG DADDY WILSON
Thumb A Ride
(Ruf 1172)
(1) Thumb A Ride (2) Baby Don't Like (3) This Is How I Live (4) Anna Mae (5) Sweet Tooth (6) It Don't Get No Better (7) Who's Dat Knocking (8) Four Daughters And A Strong Loving Wife (9) Cold Is The Wind (10) Drop Down Here (11) Way Back Yonder (12) Brother Blood (13) If You Were Mine

Saksalaisen Thomas Rufin omaa sukunimeä kantava levy-yhtiö on milteipä vaivihkaa muotoutunut viime vuosien aktiivisimmaksi eurooppalaiseksi roots/blues -levyfirmaksi. Julkaisujen lukumäärä on tainnut kivuta jo pitkälle toiselle sadalle. Siinä sivussa Tomppa on toiminut tuoreen eurooppalaisen bluesin ystävien yhteenliittymän, European Blues Unionin (www.bluesyou. com) käynnistävänä starttimoottorina ja vaikuttaa tätänykyä myös EBU:n presidenttinä. Valtaosa Rufin julkaisutoiminnasta on keskittynyt bluesrockiin ja/tai rockbluesiin, miten päin vain, ja onpa Rufin rosteriin kuulunut, kuten muistettaneen, myös oma Erja Lyytisemme. Tämän johdattelun perusteella on ymmärrettävää, miksi Big Daddy Wilsonin uusi ”peukalokyytialbumi” kantaa varmuuden vuoksi lisämäärettä ”100 % acoustic music”.

”Thumb A Ride” on mainiota jatkoa Big Daddyn parin vuoden takaiselle ”Love Is The Key” -albumille. On ehkä oikeampaa ja reilumpaa puhua Big Daddy Wilson Triosta, koskapa kolmikko Big Daddy sekä hienostuneet kitaristit Jochen Bens ja Michael van Merwyk musisoivat niin huomattavan, saumattoman tiiviisti yhteen. Lisäksi koko albumin tuotanto on heidän yhteistä käsialaansa. En halua nostaa ainuttakaan cd:n 13 kappaleesta toisensa edelle. Ne muodostavat keskenään harmonisen jatkumon ja ovat järjestään sävykkään lauluäänen omaavan Big Daddyn upeasti tulkitsemia, herkän kauniita ja sielukkaita tulkintoja, joilla molemmat kitaristit loihtivat hiveleviä sointuja akustisista soittimistaan. Paikoitellen ja oikeastaan aika usein jompikumpi saksalaismuusikoista briljeeraa hienoilla slidekuvioilla (ainakin raidoilla 3, 6-8, 10). Jos satut pitämään Eric Bibbistä, tykästyt taatusti myös Big Daddy Wilsoniin. Vertaus on niin sattuva, että CD:n avausraidan käynnistyessä ensivaikutelmani oli, että Bibb on mukana Big Daddyn vieraana. Piti varmistaa levykannesta, että näin ei ollut laita.

Antakaa itsellenne mainiot joululahjat; hankkikaa tämä joulurauhan viettoon mainiosti sopiva levy ja liittykää Euroopan bluesystävien, EBU:n, kasvavaan joukkoon.

Pertti Nurmi