BILLY BOY ARNOLD
The Blues Soul Of Billy Boy Arnold
(Stony Plain SPCD 1378) -14
(1) Coal Man (2) I’d Rather Drink Muddy Water (3) You Give Me Nothing To Go On (4) 99 Lbs. (5) A Mother’s Prayer (6) St. James Infirmary (7) Don’t Set Me Free (8) What’s On The Menu Mama (9) Worried Dream (10) Nadine (Is It You?) (11) Work Song (12) Dance For Me Baby (13) Ain’t That Just Like A Woman (14) Keep On Rubbing

Pitkän linjan bluesmuusikot ovat yleensä paljon avarakatseisempia kuuntelemiensa musiikkilajityyppien suhteen kuin monet pelkästään ”aidon ja alkuperäisen” bluesin nimeen vannovat alan harrastajat. Hyvä esimerkki on paljasjalkainen chicagolainen, 79-vuotias huuliharpisti-laulaja Billy Boy Arnold, joka sai koulupoikaiässä ensimmäiset oppituntinsa itse John Lee Williamsonilta (Sonny Boy I). Hän on hiljattain julkaissut tämän albumillisen, jonka runko koostuu kappaleista, joihin on vuosien varrella mieltynyt. Mukana on blues-, rock & roll- ja jazzklassikoita sekä harvinaisempia 60- ja 70-lukujen soulkappaleita.

Cd:n on tuottanut Duke Robillard, joka myös soittaa kaikki kitaraosuudet. Hänen ja Billy Boyn lisäksi mukana on kosketinsoittimet, basso, rummut, kolmimiehinen torvisektio ja kaksi taustalaulajaa. Ja samalla kokoonpanolla läpi levyn, mikä pitää kokonaisuuden yhtenäisenä. Billy Boy Arnold on taitava harpisti, joka on maltillisesti modernisoinut Sonny Boyn tyylin 60-vuotisen levytysuransa aikana. Laulajana hän on positiivisessa mielessä pehmeä ja samalla vakuuttava. Robillard on Arnoldia 13 vuotta nuorempi, mutta erittäin kokenut kitaristi. Hän on mainio valinta tällaiselle julkaisulle, koska on ansioitunut laajasti juuri käsillä olevien genrejen parissa.

En pidä itseäni bluespuristina, mutta myönnän epäilleeni ennakkokuvauksen perusteella, josko tällainen albumi olisi lopputulokseltaan toimiva. Mutta kokonaisuus on kaikin puolin onnistunut; Billy Boy on oma tunnistettava itsensä ja sovitukset istuvat mainiosti hänen soitto- ja laulutyyliinsä. Hienoin lainakappale on bluesosastoa edustava hidas ja koskettava B.B. Kingin yli seitsemänminuuttinen Worried Dream. Covereiden lisäksi mukana on ilahduttavasti kolme uutta omaa sävellystä (8, 12 ja 14), jotka kaikki ovat sitä tutumpaa Billy Boy Arnoldia. Onneksi ne eivät ole ainoa syy hankkia tämä cd. ”The Blues Soul Of...” on kelpo 60-minuuttinen kuuntelukokemus.

Harri Haka

(Julkaistu BN-numerossa 6/2014.)