BLUESBERRIES
Juke Joint Blues
(omakustanne) -15


On lauantai-ilta. Ylijäämälautatavarasta rakennettu hökkelimäinen mökki Mississippi-joen suistossa täynnä raskaan työviikon pellolla puurtaneita ihmisiä. Ilmassa leijuu halvan haju- ja partaveden sekä kotipolttoisen väkijuoman tuoksu. Tupa on täynnä naurua ja kovaäänistä puhetta. Miehet taistelevat keimailevien naisten suosiosta. Nurkassa soittaa ja laulaa tuskaisella äänellä yksinäinen muusikko. Hän saa seurakseen pari kaveria, soittiminaan pyykkilauta ja pyykkisoikkoon viritetty narubasso. Tummaan yöhön haihtuvat sävelet ovat ajatonta ja rajatonta bluesia aidoimmillaan. Tunnelma juke jointissa kohoaa kattoon.

Bluesberries on siirtänyt palan juke jointin tunnelmaa Kallaveden rannoille Kuopioon. Musikillisena kehtona on toiminut kitaristi Kai Laitisen omakotitalon yläkerran huone. Yleisöä ei äänitysten aikana paikalla ollut, mutta soittajien fiilikset ovat olleet korkealla.

Sähköinen slidekitara ja peltikoppainen dobro soivat kuin Louisianassa aikoinaan. Marko Kulhomäen pesusoikkoon viritetty narubasso ja John Lee Ulmasen ajoittain käpälöimä pesulaita luovat vankan rytmisen pohjan. Ulmasen tyylin mukainen laulu, huuliharppu ja akustinen kitara täydentävät kokonaisuuden.

Moneen kertaan versioidut bluesklassikot soivat Bluesberriesin käsittelyssä kuin olisivat varta vasten bändille tehtyjä. Kertakaikkisen nautinnollinen kuuntelukokemus.

TT Tarkiainen

(Julkaistu BN-numerossa 3/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!