BUDDY GUY
Born To Play Guitar
(Silvertone/RCA/Sony Music 512037) -15


Buddy Guy on yksi Chicago-bluesin tärkeimmistä kitaristeista – ja B.B. Kingin poismenon jälkeen tunnetuin ja tunnustetuin blueskitaristi. Guy on siirtynyt vuosien varrella persoonallisesta ja tunnistettavasta Stratocaster-soundistaan aavistuksen rokahtavampaan ja välillä psykedeeliseen suuntaan. Nyt on kuitenkin palattu ainakin osittain juurille. Tässä levyssä on samaa sydämet pysähdyttävää tunnelmaa kuin ehkä Buddyn parhaalla albumilla "A Man And The Blues". Akustisesti alkava avaus- ja nimikappale vie ajatukset synnyinseuduille Louisianaan.

Rumpali ja tuottaja Tom Hambridge sävelsi 12 albumin 14:stä kappaleesta, 5 niistä yhdessä Buddy Guyn kanssa. Vierailevia artisteja on useita. Kakkoskappaleella Wear You Out Billy Gibbons tekee hyvän dueton sekä laulajana että kitaristina. Mielenkiintoisin soittokaveri on harpisti Kim Wilson, joka ottaa sen roolin, josta pitkäaikainen soittokumppani Junior Wells vastasi vuosien mittaan. Tätä menoa on kappaleissa Too Late ja Kiss Me Quick. Wilsonin harppu sekä Guyn kitara ja laulu osuvat nappiin. Joss Stone versioi tyylikkäästi Buddyn kanssa Brook Bentonin ja Dinah Washingtonin klassikon Baby You Got What It Takes.

Pohjoisirlantilainen monipuolinen veteraani Van Morrison osallistuu laulajana B.B. Kingille omistetulle gospel-kappaleelle Flesh & Bone. Toinen tribuutti on Muddy Watersin kunniaksi tehty Thick Like Mississippi Mud. Muuten levy pitää sisällään alkuperäistä West Siden bluesmeininkiä sekä raskaampaa rokkikamaa. Sanomattakin on selvää, että kitarointi tässä on parasta mahdollista. Samoin Buddy Guyn laulu on tunnistettavaa ja falsetti kuulostaa yhtä tuoreelta kuin uran huippuhetkinä. Tai huippuhetkiähän edelleen eletään. Ihme on, jos "Born To Play Guitar" ei saa Grammyja ja kaikkia muita mahdollisia palkintoja.

Harri Haka

(Julkaistu BN-numerossa 5/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!