COSMO JONES BEAT MACHINE
Skunkadelicatess
(Karkia Mistika KARMI-056) -15


Pitkältä tuotantotauolta palaavan kuopiolaisen Cosmo Jones Beat Machinen levy on täynnä rouheaa, likaista ja aivan vastustamatonta punkfunkbluespoljentoa. Faaraona viime vuosina tutuksi tulleen Pekka Pirttikankaan liidaama bändi lumoaa kuulijansa koko levyn puolituntisen keston ajaksi. Hengähdystaukoja ei anneta, eikä niitä kaivata – sen verran hillitöntä meno on.

Paksusti afroamerikkalaisella rytmimusiikilla öljytty Cosmojen kone tarjoaa vertailukohdiksi omille kappaleilleen kaksi Captain Beefheart -lainaa, Obeah Manin ja Smithsonian Institute Bluesin sekä yhden traditionaalisen delta bluesin, lukemattomia kertoja versioidun Crawling King Snaken. Originaalikappaleiden kanssa em. lainat muodostavat vinkeän ja psykedeelisen seikkailukertomuksen, joka sijoittuu jonnekin Amerikan etelävaltioiden soille, sinne voodoo-kultin ja syvänjoen maisemiin.

”Skunkadelicatess” viljelee samantapaista nyrjähtänyttä äänimaisemaa kuin Tom Waits ja vimmaisuudessaan se tuo mieleen Hasil Adkinsin kotiäänitteet silloin joskus. Yhtymäkohdista ja vaikutteista huolimatta Cosmot eivät silti ole lähteneet retroiluun vaan he ovat valmistaneet oman aromikkaan sopan, jonka nauttiminen saa haluamaan santsilautasta saman tien.

Janne Örnberg

(Julkaistu BN-numerossa 2/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!