DANI WILDE
Songs About You
(Bri-Tone #) -15


Soulbluesin kruunaamaton kuningatar Dani Wilde on julkaissut uuden levyn. Edellisten, sähköisten levyjen jälkeen hän on tehnyt täyskäännöksen ja siirtynyt akustisemmille laitumille. Levy siis jatkaa parin edellisen singlen Love Hurts ja Loving You (ks. BN 264) viitoittamaa tietä. Eihän Wilde ole koskaan kauhean blues tai rock ollut, ja mielestäni on hienoa, ettei hän ole lähtenyt kilpasiskojensa Samantha Fishin tai Joanne Shaw Taylorin tavoin tarpomaan bluesrocksuolle. Sille tielle lähdettäessä vaarana olisi, että putoaa suonsilmäkkeeseen. Vaikka pidän yhä edelleen Wilden parista edellisestä pitkäsoitosta niin hänen uusi tyylinsä miellyttää minua kovasti.

Wilde on onnistunut usein lainamateriaalin kanssa, mutta tällä kertaa kaikki 11 esitystä ovat omaa tuotantoa. Kappaleissa mennään laulumelodia edellä ja soolot ovat hyvin niukkoja. Tätä levyä ei voi soittaa taustamusiikkina, sen kohdalla täytyy pysähtyä ja kuunnella. "Songs About You" on rehellinen ja intiimi laulukirja, jossa kantri, blues ja gospel ovat sulassa sovussa.

Jo aikojen alusta laulut ovat syntyneet kärsimyksestä ja surusta. Monet muusikot ovat kirjoittaneet parhaat teoksensa, kun heidän elämänsä on ollut rempallaan. Näin on tässäkin tapauksessa. Wilde on pienimuotoisissa kappaleissa paremmin kotonaan kuin hän koskaan tulisi olemaan kitaravetoisissa äänensärkijällä kyllästetyissä rockblues-numeroissa. Tuottaja Stuart Dixon on saanut aikaan komeaa jälkeä ja taustajoukoistakin löytyy sellaisia kovan luokan muusikoita kuten rumpali Fergus Gerrand, basisti Roger Inniss, pianisti Janos Barrista ja kosketinsoittaja Greg Coulson.

Laulun lisäksi Wilde itse soittaa akustista kitaraa jättäen sähkökitaran Dixonin harteille. Tuo ei ehkä ollut se kaikkein paras valinta, sillä Dixon ei suuremmin irrottele. Pieni rosoisuus ei olisi ollut lainkaan pahasta, ja esimerkiksi That Ain't Love ja Open Road olisivat toimineet paremmin hiukan rankemman kitaran ryydittämänä.

Riku Metelinen

(Julkaistu BN-numerossa 5/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!