DAVE L. B. INVENTIVE
Behind Shades
(TUM TUM-A CD 008) -15


Dave Lindholmin B. Inventiven kolmas julkaisu "Behind Shades" on hiukan ristiriitainen levy. Odotin siltä paljon, ja oli pienoinen pettymys, kun aivan kaikkia odotuksia se ei pystynyt täyttämään.

Edellisellä levyllä pääosaa näytelleet ilmavuus sekä melodisuus kuin myös siniset sävyt ovat tällä kertaa jääneet takavasemmalle. Ote on tuuman verran raskaampi, pykälän verran tummempi ja mukana on aimo annos Hendrixiä. Trio on myös kasvanut viisikoksi, sillä he ovat saaneet vahvistuksekseen taustalaulajat Noora ja Pekka Louhimon, joista ensin mainittu pääsee laulamaan myös liidiä yhden raidan ajaksi.

Kappaleet ovat tuttuun tapaan Lindholmin kynästä lähtöisin, tosin pari poikkeustakin joukossa on. Noora Louhimo on ollut sanoittamassa Everything's Today'tä ja Klaus Wirzenius on säveltänyt First Snow'n. Ykkösraita We Can Do Good on alkutahdeistaan lähtien edelleen hiukan hämmentävä. En saa siitä minkäänlaista otetta, ja ihmetyttää, miksi aloituskappaleeksi on laitettu levyn tylsin sävellys. Onneksi seuraava esitys, hillittömän grooven avulla eteenpäin kulkeva Clean Minnie, saa positiivisia fiiliksiä aikaan. Myös sen jälkeiset pari Hendrix-oppikirjan tuotetta Our Time sekä And I Know You erottuvat edukseen. Jessee, Travellers sekä Wrong & Right tarjoilevat maukasta slidekitarointia, jota olisi kuunnellut mielellään enemmänkin.

Noora Louhimo pääsee ääneen sanoittamassaan kappaleessa, jonka lauluosuus menee niin kovaa ja korkealta, että esimerkiksi Beth Hart ja Layla Zoe jäävät auttamatta toiseksi. Mikäli Noora tulisi bussiin laulamaan kappaletta, bussikuski todennäköisesti pyytäisi ha¨nta¨ lopettamaan huutamisen. Kappale ei todellakaan kuulu levyn parhaimmistoon. Sen sijaan levyn päätösraita, tunnelmallinen ja herkkä First Snow nousee yhdeksi suosikeistani. Hitaan melodian utuista tunnelmaa tuetaan kauniiden akustisten kitaroiden avulla. Jokainen kuuntelukerta saa kylmiä väreitä aikaiseksi. Kappaleesta jää mielikuva, että sen sovitukseen ja levytykseen on käytetty keskimääräistä huomattavasti enemmän aikaa. Myös soittoon ja soundeihin on oikeasti panostettu, mikä kuuluu positiivisesti lopputuloksessa. Olen tunnistavani kappaleessa e-bow'n maagista soitantaa, vaikkei kansitekstissä asiaa mainita.

Parista kuprusta huolimatta levyä kuuntelee ihan mielellään, vaikka "Honest Eyes" on mielestäni kaksikosta edelleenkin se parempi julkaisu.

Riku Metelinen

(Julkaistu BN-numerossa 3/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!