DOGHOUSE SAM & HIS MAGNATONES
Knock Knock
(Blues Boulevard 250366) -14
(1) Something’s Wrong (2) Kings And Queens (3) Knock Knock (4) Road (5) All It Takes (6) All I Need Outta You (7) Doghouse Boogie (8) Time Takes Care (9) Ce Qui Est Fait, Est Fait (10) Scratch A Lie (11) You Snooze, You Lose (12) Fine Ain’t Good Enough (13) Tell A Tale

Doghouse Sam ja hänen Magnatonesinsa ovat kotoisin Belgiasta. Jacques Brelin lisäksi Belgia on lahjoittanut musiikin ystäville mm. The (Continental) Cousins -yhtyeen 1960-luvun hulvattoman hitin Kana Kapila, josta kotimainen Whistle Bait on levyttänyt oman versionsa. Vesa Haaja esitteli eräällä keikalla kappaleen seuraavaan tyyliin: ”Kana Kapila on Belgian kansallislaulu. Sitä belgialaiset laulavat iltaisin auringon laskiessa meloessaan pienen saarensa ympäri.”

Koirankoppi-Sami, alias Wouter Celis, hoitelee bändissä laulun sekä kitaran ja huuliharpun soiton. Basisti Jack O’Roonie on aiemmin soittanut mm. Tuolinpihistäjissä (The Seatsniffers) ja kokoonpanon täydentää hollantilainen rumpali Franky Gomez, joka on äänestetty maansa parhaaksi rumpaliksi. Yhtyeen ensialbumi ”Buddha Blue” ilmestyi 2012 ja tämä ”Knock Knock” on vasta toinen. Bändin tuorein meriitti on yksimielinen valinta Belgian edustajaksi seuraavaan European Blues Challenge -kisaan, joka pidetään Brysselissä maaliskuussa 2015.

Jos Doghouse Samin musiikille haluaa etsiä suomalaista vastinetta niin minulle tulee ensimmäiseksi mieleen Jo’ Buddy. Kolmikon musiikissa on raakaa vanhan liiton R&B-poljentoa, mutta myös rockabillyä ja muita roots-vaikutteita löytyy. Uuden levyn R&B-osastoa edustavat kappaleet 2, 3 ja 6. Rockabillyä tarjoillaan Reverend Horton Heat -tyylisenä turbovauhtisena (1), kevyempänä popahtavana versiona (5) ja psykedeelisin maustein (12). Mukana on myös alkukantainen call-response -laulu rumpusäestyksellä (9), jump-blues (11), pirteä jiver (10), harppuvetoinen instrumentaali-boogie (7), balladi (8), ja jopa kantrihölkkä (4) sekä säestyksetön a cappella -laulu (13). Omiksi suosikeiksi tästä keitoksesta seuloutuivat vauhdikas Fine Ain’t Good Enough ja 1960-luvun mainiot brittiläiset R&B-coveryhtyeet (Pretty Things, Rolling Stones ym.) mieleen tuova All I Need Outta You. Hyvin rymistelevät eteenpäin myös Bo Diddley -henkinen Knock Knock ja vastustamattomasti rullaava Scratch A Lie. Kaikki kappaleet ovat yhtä lukuun ottamatta (9) Wouter Celisin sävellyksiä.

Baudelaire kirjoitti 1860-luvulla kirjassaan Kurja Belgia, että belgialaiset ovat tyhmiä, valehtelijoita ja varkaita. Todettakoon, että samainen kirjailija inhosi myös kotimaataan Ranskaa ja koko senaikaista ’modernia’ elämänmenoa. Tosiasiassahan belgialaiset ovat ihan mukavaa ja fiksua porukkaa. Todisteena tästä on myös Doghouse Sam & His Magnatones, joiden alkuvoimainen musisointi on vankalla ammattitaidolla toteutettua. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen yhtye, jos edellä kuvatun tyylinen musiikki kiinnostaa.

Timo Kauppinen

(Julkaistu BN-numerossa 6/2014.)