flash

 

 

DOUG MACLEOD
Brand New Eyes
(Fresh! from RR FR-703)

(1) Brand New Eyes (2) Something Dark Is Walking (3) The Train Of Change (4) Midnight In Memphis (5) Zu-Zu Woman (6) One Eyed Owl (7) Somewhere South Of Somewhere (8) I Rolled A Nickel (9) The Nature Of The Man (10) Some Old Blues Song (a.k.a. I Can Count On My Blues) (11) Welcome In Your Home

Moninkertainen Suomen kävijä, bluestrubaduuri ja tarinankertoja Doug MacLeod on ollut parisen vuotta hiljaa levytysrintamalla. Syynä on ollut hänen halukkuutensa ja tietoinen pyrkimyksensä irtautua pitkäaikaisesta kumppanuudesta Black & Tan -levyfirman kanssa. Doug oli alkanut olla enenevässä määrin tyytymätön Black & Tanin keulamiehen Jan Mittendorpin puuhasteluun tai pikemminkin puuhastelemattomuuteen niin levyjen promovoinnissa ja levityksessä kuin Dougin keikkojen myynnissä ja manageroinnissa. Mittendorpin Crossroads Agencyhan oli pitkään vastannut Doug MacLeodin Euroopan keikkamyynnistä. Mittendorp oli alkanut keskittyä tahollaan enemmän oman muusikkouransa edistämiseen ja vankistamiseen Boo Boo Davisin kitaristina niin lavoilla kuin levyillä. Doug tuumasi irtioton olevan sekä ajankohtaista että välttämätöntä. Korostettakoon, että mitään erityisempää riitaa ei miesten välille ollut kehkeytynyt. Doug ehti levyttää Black & Tanille yhteensä neljä CD:tä vuosina 2002–2008. Esittelin niistä viimeisimmän, ”Utrecht Sessions” -albumin Blues Newsissa BN-2/2008.

Dougin uutuus-CD:n äänitykset on tehty hänen kotikonnuillaan Losiksen laitamilla, Culver Cityn Pacifica -studioilla itse asiassa jo marraskuussa 2009, joten julkaisu erikoista nimeä ”Fresh! from RR” kantavalla levy-yhtiöllä antoi odottaa itseään miltei puolitoista vuotta. Yhtiön nimessä ”RR” ei tarkoita Rolls Roycea – tai toisaalta kyllä se tarkoittaa, koska ”Reference Recordings” antaa ymmärtää levyfirman ohjenuorana olevan teknisesti huippulaadukkaiden äänitteiden tuottaminen. Tunnen hienoista ylpeyttä oltuani itsekin pienellä panoksella mukana ”Brand New Eyes” -produktiossa. Albumin sisäkannessa on nimittäin ottamani valokuva Doug MacLeodin rakkaasta ”Spook” Natikka -peltikitarasta – foto, johon Doug ihastui vieraillessaan Sulatto-valokuvanäyttelyssäni viime suvena.

Metaforamaisesti nimetty ”Brand New Eyes” on Doug MacLeodin tähänastisen uran varmasti taiteellisesti kunnianhimoisin ja sen myötä nähdäkseni myös vaikeimmin sulateltava, ymmärrettävä ja vastaanotettava levy. Se ei tarjoa perinteistä 12-tahdin, eikä muutoinkaan tutunoloista countrybluesia, vaan Dougin monimuotoisia ja -mutkaisia, ajoittain jopa maagisen ja meditatiivisen oloisia sävellyksiä sekä ajatuksia herättäviä sanoituksia. Lienee sanomattakin selvää, että kaikki 11 kappaletta ovat Doug MacLeodin käsialaa. Enemmistö niistä on hitaita, pohdiskelevan rehellisiä itsetilityksiä, jotka tietenkin kulminoituvat Dougin taidokkaaseen National-resonaattorikitaroiden käsittelyyn. Hänen yhtä tavaramerkkiään, joikhaavaan falsettoon nousevaa lauluaan kuullaan säästeliäästi aika-ajoin. Mies ja kitara on levyn yksiselitteinen teema, poislukien kolmosraita ”Train Of Change”, jolla Dougin seuraan liittyvät viideksi minuutiksi basisti Denny Croy ja rumpali Dave Kida. Sen ohella levyn yleisilmeeseen verrattuna hieman reippaampia ja melodisempia kappaleita ovat salaperäinen ”Zu-Zu Woman”, arvoituksellisesti nimetty instrumentaali ”Somewhere South Of Somewhere”, ihmisluonteesta kertova ”Nature Of The Man” sekä päätöskapple ”Welcome In Your Home”, jonka myötä bluestarinoiden sanasaattaja Doug MacLeod on ilo kutsua kaikkien kotien musiikkivieraaksi.

Pertti Nurmi