TUOMARI NURMIO
Dumari Ja Spuget
(Ratas Music LP/CD 0513)
(1) Spiidi Pirinen (2) Sörkan Satakieli (3) Kilomies (4) Sniidu Friidu (5) Tonnin Stiflat (6) Oi Mutsi Mutsi (7) Skulaa Tai Delaa (8) Bumbumbum (9) Dumari (10) Hei Spuge (11) Siit Mä Diggaan (12) Mä Dallaan Vaan

Uusimmalla pitkäsoitollaan Tuomari Nurmio antaa pinnan alle pulahtavan kielikylvyn niin böndeille kuin meille stadilaisillekin, sillä eiväthän kaikki paljasjalkaisetkaan tsennaa slangia, kuten ei jokainen savolainenkaan viennä savvoo. Nurmion suussa slangi svengaa eikä ole tippaakaan itsetarkoituksellisen brassailevaa vaan ainoastaan virkistävää. Tämä johtuu tietenkin siitä, että Nurmio on itse entisiä Kallion kundeja ja slangi käyttökieli, jota hän on musiikissaan viljellyt jo ensilevytyksistään alkaen. Tästä kuin esimerkkinä äärimmäisen voimakas Oi mutsi mutsi, jonka kerrotaan alun perin olleen 17-vuotiaan kuolemaantuomitun tilitys Suomenlinnan vankileirin kurimuksessa surun vuonna 1918. Kappale on kuin kapakan jakkara, joka kestää käyttöä.

Vaikka laulut kertovatkin raadollisia tarinoita Sörkan laitapuolen kulkijoista, niin Nurmiolla on tulkinnoissaan syvää ymmärrystä ja sympatiaa näitä oman elämänsä antisankareita kohtaan. Äänimaisemassa on hyödynnetty vaikutteita vanhoista kupleteista, rockabillysta, bluesista ja räpistä. Levy on ensimmäinen pitkäsoitto Dumari ja Spuget -kokoonpanolta, jossa hääräävät Nurmion lisäksi Miikka Paatelainen, Mitja Tuurala ja Markku Hillilä. Bamlatkaamme slangia ylpeydellä, vaikka Rovaniemen Pohjanhovissa tulisikin daijuun.

Janne Örnberg

(Julkaistu BN-numerossa 1/2014.)