EETU KOLLIMAINEN
Elävänä Ja Kuolleena
(Olldirty CD-002) -14
(1) Joen rantaan (2) Väärä todistus (3) Ei aikaa venaa (4) Korpin pää (5) Nakupelle nainen (6) Mihin meet (7) Suuri suu, nopeet jalat (8) Tarviin sut (9) Auta uskoo tähän (10) Kuolema (11) Kivittäjä (12) Unelmaa

Ainakin Radio Helsingissä soinut Eetu Kollimainen on yhden miehen blues/garage -kokoonpano, jossa mies säestää laulujansa kitaralla rumpukoneen jytkyttäessä rytmiä. Konseptissa on jotain hyvin samanhenkistä kuin Tuomari Nurmion trubaduurikeikoissa. Rupisesti murolla soiva kitara kuitenkin paljastaa lähemmäksi esikuvaksi villisti arvaten Jack Whiten ja vanhat White Stripes -levyt.

Kollimainen on tehnyt tallenteet ilman päällekkäisäänityksiä ja muita jekkuja, ja juuri kömpelössä kotikutoisuudessa piileekin tämän levyn taika. Toivottavasti tuo taika ei katoa miehen saadessa suurisummaista levytyssopimusta joltain isolta levy-yhtiöltä.

Kollimaisen sanoitukset ovat vekkulin koukuttavia ja korviin pistävän suurella sydämellä tehtyjä, niin ettei kuuntelun aikana havahdu kuin muutamaan kertaan toteamaan, että tässähän ei tosiaankaan ole kuin mies ja kitara – ja se rumpukone. Mutta niinhän levyn takakannessa varoitetaankin: ”this is what you get.” Suuressa suussa ja nopeissa jaloissa Kollimainen liittää huuliharpun pelkistettyyn soitinarsenaaliinsa supistaakseen sitä taas Unelmaa-kappaleessa lähes olemattomiin, pelkäksi ukuleleksi laulun ohella. En todellakaan sano enkä väitä, että juuri näinhän niitä levyjä pitäisi tehdä, sen sijaan aion kehottaa vaihteluun – se kuulemma virkistää.

Janne Örnberg

(Julkaistu BN-numerossa 6/2014.)