flash

 

 


THE ELGINS
Back To Chicago
(Devil's Tale Music 037036)
(1) Ah'w Baby (2) Sad Sad Day (3) Sad Hours (4) She Loves Another Man (5) Tin Pan Alley (6) Tough Times (7) Layaway Plan (8) Can't Hold Out Much Longer (9) Don't Have To Hunt (10) Gypsy Woman (11) Anna Lee (12) Keep It To Yourself (13) Playhouse (14) Left Me With A Broken Heart (15) Seems Like A Million Years (16) Juke

Kun levyn kannessa lukee “With special guest: Johnny Dyer”, on aivan pakko ottaa selvää mistä on kysymys. Tässä tapauksessa juuret juontavat 70- ja 80-luvuilla vaikuttaneeseen yhdysvaltalaiseen kokoonpanoon L.A. Jukes. He julkaisivat vuonna 1984 Rod Piazzan tuottaman vinyylin ”Johnny Dyer And The L.A. Jukes”. Käsillä oleva projekti ”Back To Chicago” sai alkunsa ideasta herättää uudelleen henkiin bändin ja Dyerin yhteistyökuvioita. Mukaan saatiin kolme L.A. Jukesin alkuperäistä jäsentä ja kaksi muusikkoa Norjasta.

Uudeksi nimekseen yhtye on ottanut The Elgins (todennäköisesti Chicagon kyljessä olevan kaupungin mukaan, eikä pidä sekoittaa samannimiseen Motown-kokoonpanoon). Tällä levyllä siihen kuuluvat Mark Bukich (huuliharppu, laulu), Mark Mumea (kitara), Fredrik Zahl Marken (kitara, laulu), Öyvind Stölefjell (piano, laulu) ja Bob ”Pacemaker” Newham (rummut). Lopputulos on ällistyttävän puhdasoppista 40- ja 50-lukujen old school Chicago-bluesia. Pääasiassa tämä johtuu soittajien kyvystä sisäistää tämä tyylilaji ja välittää se esittämäänsä soitantoon. Osansa on myös soittopeleillä. Instrumentit ja mikit ovat vintage-kamaa ja vahvistimet pieniä putkisellaisia.

Johnny Dyer laulaa neljällä levyn raidoista ja lopputulos on odotetun huipputasoista. Mutta ei muillakaan lauluosuuksien esittäjillä ole syytä häpeilyyn. Sen verran oikeaoppisesti he tulkitsevat näitä tuon ajanjakson Chicago-helmiä. Myös soitto sujuu esikuvien tyylille uskollisena, tärkeintä on kokonaisuus ja meno on juuri sopivan rentoa. Jos vaikutteiden antajia lähtisi luettelemaan, olisi lopputuloksena sodanjälkeisen Chicago-bluesin ”kuka kukin on” -listaus. Se, mitä ehkä kaipaisi, olisi edes jokunen oma sävellys. Näin lahjakkailta muusikoilta uskoisi sen onnistuvan. Joka tapauksessa loistojulkaisu, jota voi tilata ainakin Elginsin kotisivulta www. devilstalemusic.com.

Harri Haka