FAARAO & KAKSPÄINEN NARTTU
(Karkia Mistika KARMI-054, 7” single) -14
A: (1) Siwan kassit (2) Jumisen raitti
B: (1) Oi kuolema

Aloitetaanpa vaihteeksi negatiivisen subjektiivisesti. Pakko tunnustaa, että Faarao Pirttikankaan kulttisuosio on jäänyt itseltäni hieman epämääräiseen valoon. Vaikka hippikaverini ovat kovasti kehottaneet tutustumaan Pirttikankaan tuotantoon, on perehtyminen jäänyt korkeintaan puolitiehen.

Vannoutuneet fanit ovat faaraon kuitenkin pyramidin huipulle nostaneet (pelkäänpä puristisempien bluesdiggareiden nyrpistävän nenäänsä), joten olin enemmän kuin otettu, että tämä Pirttikankaan uuden kokoonpanon vinyyli päätyi juuri minun kuunneltavakseni. No mutta olinhan minä ollut valitsemassa hänen vetämänsä Cosmo Jones Beat Machinen kappaletta Witches Bush vuosikymmen sitten yhdistyksemme julkaisemalle blueskatselmukselle ”Blues News Is Coming”.

Vaikka Faaraolla on nyt uusi trio Kakspäinen narttu, jossa soittavat hänen lisäkseen Pekka Käppi ja Juhana Nyrhinen (informaatio rajoittuu tähän), ovat eväät edelleen tutun, vaikka eivät ehkä turvallisen kuuloiset. Pirttikankaan blues kun ei ole siitä siistimmästä päästä. Vaikka sähkökitaran rouhimalla äänimaailmalla mennään, ovat vaikutteet jostain John Lee Hookerin ja Charley Pattonin maisemissa.

Aloitusraita Siwan kassit (hittiainesta, sanon minä) on kallellaan John Leen Dimples-teemaan ja kakkospuolen Oi kuolema jo nimensä puolesta tuo mieleen Pattonin dramaattisen Oh Deathin. Sen sijaan Jumisen raitilla pyyhälletään sen verran lujaa, että tiukkaa teki pysyä kyydissä.

Kuten aiemminkin olen valitellut näiden ”nuorisoyhtyeiden” yhteydessä, on ikääntyvällä kuulolla (siis olemattomalla) välillä vaikea saada sanoista selvää. Kun tämäkin 7” single on pakattu komeasti värikkäisiin pahvikansiin ja sisäpussiin, ei kai sanaliite olisi hirvittäviä lisäkustannuksia tuonut. Toisaalta, nythän levy on kuunneltava aina uudestaan ja uudestaan lyriikoiden hahmottamiseksi.

PS: Faarao ja Kakspäinen narttu kuulemma julkaisevat pitkäsoiton jo loppuvuodesta (ehtiiköhän tämä numero ulos ennen sitä?), joten odotellaan tulevaa.

Honey Aaltonen

(Julkaistu BN-numerossa 5/2014.)