flash

 

 


FAARAO PIRTTIKANGAS
Kuhmalahden Nubialaiset
(Helmi 049)
(1) Kuka sinä olet (2) Saarnaa erämaassa (3) Unta se vain on (4) Se raapii maata (5) Käärmeen seurakunta (6) Myötätuuli (7) Onkalo (8) Ruorimies (9) Amede Ardoin (10) Kristalliarkki (11) Ninim Aiakora

Sellaisista bändeistä kuin Cosmo Jones Beat Machine ja Astro Can Caravan tuttu Pekka Pirttikangas on vaihtanut laulukielen englannista suomeksi ja samalla tyylinkin suomalaisempaan suuntaan. Levyn musiikki on yhdistelmä bluesia ja niin afrikkalaista kuin suomalaistakin kansanmusiikkia. Enemmän kuin bluesilta, tämä levy kuitenkin kuulostaa kaustislaiselta meiningiltä, joten jälleen kerran herää kysymys; tulisiko tätä arvioida Blues News -lehdessä? Joka tapauksessa pitää käyttää eri kriteerejä kuin Joe Bonamassan tai Ana Popovicin kohdalla.

Muusikkoja levyllä on kahdeksan, mukana muutamia Pirttikankaan edellisistä kokoonpanoista. Sävellykset ja sanat ovat etupäässä bändin omaa tuotantoa, suurimmaksi osaksi Pirttikankaan, paitsi (3), jossa sävel on A.J. Buchananin. Bändin jäsenistä Konsta Eskelinen (2) ja Otto Eskelinen (7) ovat säveltäneet yhden biisin. Musiikkikaupasta löytyvien soitinten (kitara, basso, viulu, haitari, koskettimet, saksofoni, klarinetti, rummut) ohella käytössä on myös sellaisia instrumentteja kuin taskutrumpetti, jouhikko, cumbus (banjoa muistuttava turkkilainen soitin) ja romut. Saundimaailma on tietenkin sen mukainen.

Johtava savolainen päivälehti vertasi tätä savolaislevyä Tuomari Nurmion tuotantoon, ja siltä se monin paikoin kuulostaa. Kappaleiden sanat olisivat saaneet olla mukana printattuna, koska niistä on vaikea saada selvää ja ilmeisesti niihin sisältyy myös jotain huumoria. Instrumentaali-biisejä on kolme, ja niistä löytyy mielestäni levyn paras raita (6). Ainoa blues-kappale on hyvin T. Nurmiolta kuulostava eksoottisesti nimetty ”Amede Ardoin”. Savolainen ei mielellään toista savolaista noki, mutta varsinkin laulettuja kappaleita vaivaa samankaltaisuus. Toisaalta Pirttikangas ei listasijoituksia tavoittelekaan, vaan tekee musiikkia mistä itse tykkää. Parhaiten levy toiminee poikaporukan sauna(ryyppy-)illan taustamusiikkina.

Levyn päättää etiopialainen kansansävelmä, jonka jälkeen on tallennettu monta minuuttia tyhjyyttä. Musiikki alkaa uudelleen noin 17 minuutin kohdalla. Huomasin tämän, kun vahingossa en muistanut ottaa levyä pesästä pois.

Eija Jauhiainen