THE FANTASTIC FOUR
The Lost Motown Album
(Kent CDTOP 434) -15


Kun Motownin oikeudet omistava Universal lopetti Motown-arkistojen perkaamisen, tyrehtyi uusintajulkaisujen toimittaminen joksikin aikaa. Onneksi brittien Ace tarttui haasteeseen ja teki sopimuksen Universalin kanssa. Sarjan aloitti The Satintones 2010 ja viiden vuoden aikana Ace on julkaissut mm. hienot koosteet Contours- ja Spinners-yhtyeiltä. Tutkittavaa näyttää riittävän, vaikka vaikuttaa siltä, että pian ollaan siirtymässä 70-luvulle.

Fantastic Four levytti kaikki menestyskappaleensa pienelle Ric Tic -merkille, jonka omisti Ed Wingate. Maaliskuussa -67 listoille nousi The Whole World Is A Stage aina topteniin asti. Viimeinen hitti oli I Love You Madly syksyllä -68. Motownin omistaja Berry Gordy oli ostanut merkin itselleen jo 1966 lähinnä saadakseen studiokapasiteettia lisääntyneen tuotannon takia. Gordy antoi kuitenkin viisaasti Wingaten toimia itsenäisesti aina vuoteen 1969, jolloin Fantastic Four siirtyi Motownin Soul-alamerkille.

Gordy valitsi tuottajiksi James Deanin ja William Weatherspoonin, joiden ensimmäinen single oli I Feel Like I'm Falling In Love Again. Se oli ihan kelvollinen balladi, mutta jäi ilman listamerkintää. Kun tuottajapari häipyi H-D-H -trion kanssa vastaperustetulle Invictus-merkille, oli Clay McMurrayn vuoro yrittää. Just Another Lonely Night on erinomainen esitys, mutta sekin jäi vaille kaupallista menestystä. Kolmannen singlen b-puolelta löytyy tarttuva I'm Gonna Carry On. Tässä vaiheessa suunniteltiin albumin julkaisua. Pitkäsoiton nimeksi tuli "How Sweet He Is" laulusolisti "Sweet" James Eppsin mukaan. Levylle annettiin numero Soul SS-722, mutta viime hetkellä sen julkaisu peruttiin.

Koosteen urat 1-12 ovat tuolta hyllytetyltä albumilta ja loput 13 bonusuraa pääosin julkaisemattomia. Albumilta voi poimia pari herkkupalaa: romanttinen balladi If This World Were Mine on alkuperäistä tulkintaa parempi. Myös toinen laina Just Can't Forget About You on levyn parhaimmistoa. Bonus-urista parhaita ovat Johnny Bristolin tuottama How Big Is Your Heart, balladi Loving You (Is Hurting Me) ja I Shall Not Be Moved.

Yhtyeen kohtalona oli joutua kakkossarjan tuottajien työvälineiksi. Laskin, että näitä 25 uraa on ollut työstämässä yhdeksän eri tuottajaa/tuottajaparia! Siinä taisi jäädä yhtyeen kehittäminen aika vähiin.

Aarno Alén

(Julkaistu BN-numerossa 5/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!