eri esittäjiä
GET ON! - Estonian Tribute To Hurriganes
(Outlaw Music #) -14

Artistit: Andres Roots & Raul Terep feat. Mikk Tammepõld, Airi Allvee & Underwater, Paradoks, Taavi Peterson & Peacemaker, Master, Emil Rutiku, Ivar Kannelmäe, Ülari Kirsipuu, The Barn Brothers feat. Airi Ojamets, Ermo Leuska Rock'n'Roll Trio, Crazy Days, Boogie Company, Freddy Tomingas & The Riff, Maryann & The Tri-Tones, Kolumbus Kris, Apelsin

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Kotimainen 2012 ilmestynyt ”Rock And Roll All Night Long – A Rockabilly Tribute To Hurriganes” (ks. BN #258) on saanut kaverikseen eestiläisen kunnianosoituslevyn ”Get on! Estonian Tribute To Hurriganes”. Hommaan ei ole suinkaan lähdetty kevyin eväin, sillä mukana on artisteja ja bändejä useista sukupolvista sekä musiikkityyleistä. Virolaiset tulkitsevat Hurriganesin musiikkia hyvin laajalla skaalalla, Airi Allvee & Underwaterin rock’n’roll-henkisestä Satur’ly Night Clubista Freddy Tomingasin punk-tyylisesti versioidun Cool It Downin kautta Masterin ZZ Top -henkiseen tulkintaan In The Nudesta. Alkuperäisellä tyylillä mukaan ovat lähteneet Kolumbus Kris kappaleella Helge’s Dream sekä Apelsin, jonka käsittelyssä on vanha sotaratsu Get On.

Hurriganesin versiointi yksi yhteen on vähintään mielikuvituksetonta ja monesti myös tylsää, joten erilaisia tulkintoja täynnä oleva levy toimii huomattavasti paremmin. Tälläkin kertaa on hienoa, ettei kappaleiksi ole valittu pelkästään Hurriganesin tunnetuimpia sävellyksiä ja että materiaalia on mukana myös Janne Louhivuoren aikaisilta levyiltä. Oman pikantin mausteensa antaa lisäksi se, että naisetkin ovat päässeet ääneen.

Minua hiukan nyppii tribuuttilevyjen kohdalla se, kun bändit eivät pysy vain kunnianosoituksen kohteena olevan musiikissa vaan tekevät versioita myös heidän levyttämistään lainakappaleista. Vaikka My Only One (Ülari Kirsipuu) mielletäänkin Suomessa Hurriganesin kappaleeksi lähes yhtä suuressa määrin kuin I Will Stay (Taavi Peterson & Peacemaker) niin silti. Materiaalia kun on, sitä olisi sopinut myös käyttää.

Turha yrittää nimetä suosikkeja, sillä jokainen kappale puolustaa paikkaansa kunnialla. Erikoismaininnan annan kuitenkin Andres Rootsin & Raul Terepin versiolle Ten Years Afterin Hear Me Callingista, joka toimii myös kunnianosoituksena 2013 yläkertaan poistuneelle Alvin Leelle. Mielestäni 16 raidan levyn olisi voinut nimetä vaikka Hurriganesin kokoelmalevyn ”16 Golden Greats” mukaan.

Riku Metelinen

(Julkaistu BN-numerossa 2/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!