GUITAR SLIM GREEN with JOHNNY & SHUGGIE OTIS
Stone Down Blues
(Ace CDBGPM 287) -70/-15


Johnny ja poikansa Shuggie toimivat tuottajina ja myös soittavat Guitar Slim Greenin albumilla, joka on alun perin tehty vuonna 1970. Tässä varmaan pyöritellään Johnny Otisin nauhakellareiden perimmäisiä nurkkia. Slim Green levytteli jo 50-luvulla Otisin Dig-merkille ja Cats from Fresno -nimellä tehdyt raidat löytyvät myös Acen vanhemmalta cd-koosteelta "Dig These Blues". Alun perin kreikkalaisia sukujuuria omaava Johnny loisti 40- ja 50-luvuilla, mutta otti 60-luvulla lukua Los Angelesissa ja palasi tuotantoon taas 60-70-lukujen vaihteessa. Tämä albumi tehtiin silloin Kent-levymerkille. Platta on ihan mukava bluesalbumi perusmeiningeillä eli triosoittoa yksinkertaisilla rakennekaavioilla.

Greenin nuoruus Teksasissa ja vuodet länsirannikolla kuuluvat ja puristusta löytyy omissa lauluissa. Vietnamin sota kosketti rankasti tuolloin mustaa väestönosaa ja se tiedostetaan Johnny Otisin kirjoittamassa This War Ain't Right -manifestissä. Johnny Otis nähtävästi radikalisoitui 60-luvun kahinoissa ja L.A.:n Wattsin alueen surullisen kuuluisissa rotumellakoissa.

Johnny Otis on osallistunut myös useimpien raitojen laatimiseen ja hänen soittonsa bassossa ja rummuissa on elegantin tehokasta. Greenin soitossa taas on teksasilaista helppoutta T-Bone Walkerin ja Lightnin' Hopkinsin malliin.

On hienoa, että tälläisia unohdettuja 70-luvun alun kokonaisuuksia tulee esiin. Silloin elettiin klassisen rokin taitekohtia ja blues sai kyytiä, mutta monta hienoa albumia julkaistiin myös blues-tagin alla. Useasti kuitenkin liiallinen modernisointivaatimus pilasi lopputuloksen. Tällä kertaa siihen ei ole sorruttu, vaan Otisit tyytyvät kunnioittamaan downhome-tunnelmia.

Levymessuilta muuten osui keväällä kassiin Johnny Otis Show'n näiltä samoilta ajoilta peräisin oleva tuplavinyyli "Live At Monterey", jolla lämmitetään terhakasti 50-luvun tavaraa. Tässä vaiheessa siis nostalgisoitiin muutakin kuin vanhaa rokkia ja 70-luvun alussahan Johnny Otis levytti myös hienon 13-osaisen sarjan "Great Rhythm'n'Blues Oldies" -kiekkoja (löytyvät Spotifystä) veteraanitähtien kanssa. Shuggie Otis taas teki isänsä tuottamana seuraavina vuosina kaksi edelleen modernilta kuulostavaa sooloalbumia, joiden arvostus kriitikkopiireissä on noussut huippuunsa.

Jorma Riihikoski

(Julkaistu BN-numerossa 5/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!