HENRY GRAY / BOB CORRITORE
Sessions Vol. 1: Blues Won't Let Me Take My Rest
(Delta Groove DGPCD169) -15


Tänä vuonna 90 vuotta täyttänyt Henry Gray on kiistatta bluespianon tärkeimpiä soihdunkantajia. Huuliharpisti Bob Corritore on 31 vuotta nuorempi mutta kaverukset ovat tehneet vuosien varrella monipuolista yhteistyötä muiden asiansa osaavien muusikoiden kanssa. Tämä albumi sisältää ottoja vuosilta 1996–2015 ja antaa edustavan kuvan lukuisista tyylisuunnista koostuen akustisista ja pääsääntöisesti sähköisistä tulkinnoista. Neljästätoista raidasta kymmenen on ennen julkaisemattomia.

Henry Gray soittaa pianoa kaikilla raidoilla samoin kuin Bob Corritore huuliharppua. Gray vastaa lauluosuuksista yhdeksällä kappaleella. Muita vokalisteja ovat Robert Lockwood Jr., John Brim, Nappy Brown, Tail Dragger ja Dave Riley. Varsinaista housebandia ei vuosien varrella muodostunut mutta soittajalista on sitäkin vakuuttavampi, mm. Willie "Big Eyes" Smith, Bob Margolin, Kid Ramos, Bob Stroger, Chico Chism ja lukuisia muita tunnettuja nimiä.

Nimikappale on Henry Grayn oma sävellys, hidas Chicago-blues, jossa Henryn laulua ja pianoa täydentävät hienosti Bobin kupitettu harppu sekä Margolinin ja Johnny Rappin kitarat. I'm In Love Again on puolestaan puhdasta New Orleansia, jossa Bobin harppu soi tyylilajin mukaisesti akustisena. Robert Lockwoodin laulu ja kitara tekevät kunniaa Robert Johnsonin klassikolle Ramblin' On My Mind, joka on parhaimpia kuulemiani versioita tästä usein lainatusta kappaleesta.

Toinen Grayn oma sävellys I'm Gonna Miss You tiivistää tämän levyn sanoman. Konstailematonta ja laadukasta musiikkia, jossa kokonaisuus on osiensa summa. Rullaavaa jumpia, shufflea ja syvää bluesia. Yhtään vaatimatonta kappaletta ei kuulla. Henry Gray on loistava pianisti ja laulaja, jolla ikä ei ole hidastanut menoa. Bob Corritore on tyylikäs harpisti, joka on vuosien varrella saanut koottua toinen toistaan hienompia soittajaporukoita. "Vol. 1" antaa ymmärtää, että tälle levylle tulisi jatkossa. Toivotaan niin!

Harri Haka

(Julkaistu BN-numerossa 4/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!