flash

 

 


HOODOO SAUNA
Pohjolan Blues
(Sauna, omakustanne)
(1) Kulkuri ja kissa (2) Saatana riehuu sisälläin (3) Kalevala (4) Paska duuni (5) Nousin sieltä pois (6) Oulujoki-blues (7) Marleena (8) Yytee blues (9) Syy ja seuraus (10) Tiedän missä asun

Hyvä Sylvi, suomenkielistä bluesia, tästä minä tykkään. Oulu-seutuinen yhtye on hiukan oudosti nimetty Hoodoo Saunaksi. En tiedä minkälainen se on, mutta siinä soittavat ja laulavat Ari-Pekka Skarp (laulu ja harppu), Reijo Röntynen (kitara ja taustalaulu), Raimo Nykänen (basso ja taustalaulu) sekä Arto Nivala (rummut ja perkussiot). Vieraileva artisti ja taiteellinen tuottaja on Pepe Ahlqvist. Hän soittaa myös kitaraa parilla raidalla (1 ja 10) ja osallistuu taustalauluun (2 ja 5). Kaikki sävellykset ja sanoitukset ovat Ari-Pekka Skarpin tekeleitä.

Ei, tuo ”Kulkuri ja kissa” ei ole se Tapio Rautavaaran tulkitsema tarina, vaan oma tummanpuhuva upeasti esitetty ”perusblues”, jossa kitara soi maukkaasti ja laulu soljuu miellyttävästi. Kalevala kerrotaan kolmessa minuutissa, aika mallikkaasti. Muistatteko miksi Märkähattu Karjapaimen surmasi Lemminkäisen? Joo, koulussa luettiin. Lemminkäinen julkaisi Pohjolan pidoissa etelän median tavoin, että Märkähattu Karjapaimen oli nuorena turmellut sisarensa ja ”herjasi hevoset, tamman varsat vaivutteli”!? Nyt sitä vain kieltäydytään menemästä Linnan juhliin, kun siellä voi olla lampaitakin.

On näissä lauluissa elämän makua, Kalevalaistakin. Ollaan Oulujokibluesilla, ei Mississippillä – kuten vanhaan traditioon kuuluisi. Ja tuo ”Yytee blues” on meille aika monelle tuttu, sanoo nimimerkki “Kokemusta on”. Jotakin perinteistä sanoituksiin on säästetty – kun aamulla heräsin, vaimo läksi ja vei lapsetkin.

Mikä lie syy ja mikä seuraus, mutta Hoodoo Saunalta kuuluu miellyttävä, tunnistettavasti kitaravetoisen bluesvastan mäiske.

Aimo Ollikainen