HUOJUVA LATO
Talvisia Tarinoita
(Maaseutumusiikki MSMCD-25) -15


Vittuilevatko ne minulle Maaseutumusiikissa, kun lähettävät joulu/talvilevyn arvioitavaksi?! Minut kun tunnetaan talvipakkasten ja lumen suurena ystävänä ja joulun intohimoisena odottajana! No eivät kai sentään, sillä Huojuva lato on jälleen kerran tehnyt hienon levyn – aihepiiristä huolimatta. Tämähän on ennen kaikkea erilainen joululevy; eivät kurki tontut ikkunoista, eivät kilise kulkuset, eikä kuulla valkopartaisen ukon röhönaurua.

Talviset tarinat ovat yhtä aikaa koskettavan kauniita kuin raadollisen synkkiäkin. Aloituskappale Barbie hautakiven päällä perustuu laulaja ja lauluntekijä Suonna Konosen omakohtaiseen kokemukseen. Lumen kauniiksi (?) peittämällä hautausmaalla isoisänsä hautaa etsivä kertoja törmää nelivuotiaana kuolleen tytön hautakiveen, jonka päälle on asetettu puolittain jo lumen peittämä barbie-nukke pinkissä kesämekossaan.

Syvärin jouluyö on luonnollisesti omistettu sotaveteraanien kitkerille muistoille. Joulutunnelma korsussa ei ollut sen enempää riehakas kuin harraskaan. Sodan jälkeen jalaton veteraani pääsee morfiinin rauhoittamana viettämään joulua hätämajoituspaikkaan Helsingin Suurkirkon kellariin, missä ehtii ajattelemaan menetettyä nuoruutta. Enkelitkin kiertävät kaukaa.

Jouluisista aiheista poikkeaa, mutta synkissä tunnelmissa jatkaa Kantripaskaa, jolla vierailevana laulajana kunnostautuu Freud Marx Engels & Jung -solisti Pekka Myllykoski. Waylon Jenningsin Outlaw Shit on kääntynyt hienosti suomeksi ja Myllykoski saa tämän omaelämäkerrallisen (?) tarinan kuulostamaan kouraisevan aidolta.

Huojuvan ladon joulu-EP päättyy kepeämmissä western swing -tunnelmissa. Christmas On The Road on steelkitaristi Ilkka Vartiaisen säveltämä instrumentaali. Ehkäpä siinä joulussa hilpeyden aihettakin on – vaikka sitten olisi tien päällä.

Honey Aaltonen

(Julkaistu BN-numerossa 6/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!