HUSTLE FUZZ
Hustle Time
(Goofin’ GRLP 61217) -14
(1) Hustle Fuzz (2) Hanky Panky (3) Booty Chase (4) Palm (5) Demolition Ball Boogaloo (6) La Mort D’un Connard (7) Hold Your Fire (8) Fuzz (9) Spoonful Of Mustard (10) Tomato & Beer (11) Cosmic Shaft (12) Tamara

Hold your fire! Kotibilejazzin sanansaattajien levy on vihdoin valmis ja sitä saa niin cd- kuin LP-formaatissa. Luokitellaanpa Hustle Fuzzin musiikki sitten englantilaisittain mod- tai yhdysvaltalaisittain soul jazziksi niin perse alkaa keinua saman tien – ja sehän se tärkeintä onkin.

Yhtyeen kunnianhimoinen missio on palauttaa groovaava yökerhojazz sen alkuperäisille lähteille: klubeille. Uskon, että onnistumisen mahdollisuudet ovat suuret, sillä ”Hustle Time” -albumilla meininki on yhtä hurmoksellista kuin mitä voisi kuvitella olleen aikoinaan ja parhaimmillaan 60-luvulla legendaarisella Klooks Kleek -klubilla Lontoossa.

Kappaleet ovat etupäässä yhtyeen kitaristin, Henri Jokisen tai fonistin, Juho Hurskaisen nimiin merkattuja, liideri/rumpali Severi Koivusalon ja urkuri Jussi Reunamäen krediittien jäädessä yhteen. Niiden tekijöillä ei tietenkään ole niin suurta merkitystä, koska tämän kaltaista musiikkia esittäessä soittajien vuorovaikutuksella toisiinsa on suurempi merkitys kuin itse teemoilla.

Viisikon rytmiosan muodostaa kitaristin, rumpalin ja basisti Seppo Kylänpään väkevä trio, mikä luo tanakasti svengaavan pohjan ns. soolosoittimille: Lou Donaldson -tyyliselle fonille ja Jimmy Smith -koulukunnalle uskollisesti soiville Hammond-uruille. Erityismaininnan ansaitsee mielestäni Henri Jokinen, joka poimii ennakkoluulottomasti teemoja ja tunnelmia erilaisista ääripäistä, niin Wes Montgomerylta siinä missä James Burtonilta, uskottavasti ja yhteensopivasti – siinäpä vasta kitaristi minun makuuni, siinäpä vasta kitaristi.

”Hustle Time” -levyllä kuuluu ihailtavasti osaaminen, näkemys ja niiden yhdistäminen soittamisen riemussa. Asiasta enemmän kiinnostuneet voivat lukea Hustle Fuzz -haastattelun Blues Newsin numerosta 1/2014.

Janne Örnberg

(Julkaistu BN-numerossa 4/2014.)