flash

 

 

J. LAHTINEN BLUES BAND
From The Roots To The Fruits
(Omakustanne) -07

(1) Social Comment (2) Duncan’s Blues (3) My Mama Told Me (4) A Better Person (5) Let You Down (6) End Of A Love Story (7) Long Way Home (8) Boogie Train (9) Rollin’ And Tumblin’ (10) You Got The Silver (11) Open Country (12) Magnolia

Jatkuvasti päivitettävän BN-indeksin kertoman mukaan pienehkössä Kristiinankaupungissa vaikuttava Jarmo Lahtinen on tätä ennen julkaissut ainakin neljä cd-levyä, mitkä kaikki on arvioitu lehdessämme toisen Pohjanmaan aktivistin Mikke Nöjdin toimesta. Nyt esillä oleva uutuus on kooste aikaisemmista pyörylöistä eli eräänlainen Best of J.L.

Suomalaisen blues-sektorin työn sankareihin lukeutuva Lahtinen (1954-) on häärinyt tiiviisti mielimusiikkinsa parissa aina sen jälkeen, kun tutustui siihen Claptonin, Mayallin ja kumppaneiden välityksellä 60-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Vuosien mittaan hänestä on kehkeytynyt mallikas laulaja, harpisti ja kitaristi, joka on kunnostautunut myös säveltäjänä, sanoittajana ja oman yhtyeensä keulahahmona. Kertomansa mukaan hän on lisäksi viime aikoina - suomenruotsalaisen kulttuurirahaston myötävaikutuksella - levittänyt bluesin ilo- ja surusanomia järjestämänsä festivaalin välityksellä.

Kokonaisuutena tällainen kattaus on aivan hyvänlainen. Näiden tusinan piisin joukossa on vain kolme lainakappaletta, mitkä ovat miltei tuntemattomaksi muunnettu traditionaali “Rollin’ And Tumblin’“, Rolling Stonesien ohjelmistosta napattu melodinen “You Got The Silver“ ja J.J. Calen tuttu löysäily “Magnolia“. Laulujen laatijana Lahtinen on varsin omintakeinen ja puhuttelevakin, kuten etenkin alakuloisesta rakkaustarinasta (6) on havaittavissa. Tyylillisesti hänen skaalansa on laajanlainen, kun esityksistänsä löytyy perinteisen blues-aineiston ohella runsaanlaisesti kantrivaikutteita ja jonkin verran niitäkin kevyempiä pop-piirteitä.

Teknisiltä taidoiltaan hän ei ole mitenkään häikäisevä mutta todellakin aivan kelvollinen. Erityisesti panin merkille sen, että tarpeen mukaan hän siirtyy sujuvasti ja vaivattomasti tavanomaisesta laulutavasta kerronnalliseen puolipuheeseen. Tukenansa hänellä on basistista ja rumpalista koostuva rytmiryhmä sekä kosketinsoittajana toimiva lahjakas tyttärensä Jenny.

Itse asiassa levyn nimi kertoo sen sisällöstä miltei kaiken olennaisen. Jarmo Lahtisen persoonan ja afroamerikkalaisen perinnemusiikin synteesinä on syntynyt maukkaita ja yhden jos toisenkin nautittaviksi soveltuvia hedelmiä.

Vesa Walamies