JOE BONAMASSA
Radio City Music Hall
(Provogue PRD 7471, CD/DVD, CD/Blue-ray, 2-LP) -15


Joen uusi livejulkaisu "Radio City Music Hall" on äänitetty viime tammikuussa kahtena iltana Joen syntymäkaupungin New Yorkin maineikkaassa ja historian siipien havinaa uhkuvassa konserttipaikassa. Kyseessä on eräänlainen testamentti aiemmin tapahtuneelle ja tärkeä virstanpylväs tähänastisella uralla. Sittemmin ovat puhaltaneet muutosten tuulet, etenkin kokoonpanon suhteen. Molemmat "Radio City" -illat olivat loppuunmyytyjä, eli yli 10 000 ihmistä todisti, kun Joe summasi tähänastista.

Konsertit jakautuivat kahteen osaan. Ensin kuultiin akustinen osio, joka edusti kolmen vuoden takaiselta Wienin ooppera-talon liveltä tuttua tyyliä ja mukana olivat sillä kuullut soittoniekat Gerry O'Connor ja Mats Webster kera akustisten ja osaksi varsin erikoisten instrumenttien; viulu, mandoliini, nyckelharppa ja mandola! Erityisesti on syytä mainita perkussionisti Lenny Castro, jonka iloisen muheva olemus ja värikäs toiminta on riemastuttavaa seurattavaa.

Akustisia seuraa sähköinen ja tyylillisesti yhtälailla monipuolinen ja rikas bluesrock-osuus, jossa Joeta ja tuonaikaista normikolmikkoa basisti Carmine Rojasia, rumpali Tal Bergmania ja kosketinsoittaja Reese Wynansia (joka on mukana myös akustisessa osuudessa) vahvistaa Lee Thornburgin, Nick Lanen ja Paulie Cerran torvikolmikko. Levylle valituista kappaleista kahdeksan on sellaisia, mitä ei aiemmilta livekiekoilta löydy. Mukana on kaksi Joen esittämänä ennenkuulematonta kappaletta; jumalaisen kaunis akustinen ja irkkusävytteinen Daniel Lanois'n sävellys Still Water ja rankan riffin ryydittämä mojovan funky menopala One Less Cross To Bear. Joe-klassikko Dust Bowl on aiemmilta liveiltä tuttu, mutta eipä haittaa, koska se saa osakseen aivan uudenlaisen oloasun ja sielukkaan tulkinnan. Erityisen hienoa Bonamassan tekemisissä on se, että yleisön odottamat ja vaatimat tutut kappaleet saavat joka kerta osakseen innostuneen uusiokohtelun. Ne muuttuvat kaiken aikaa, niitä sovitetaan jatkuvasti uudelleen ja niiden tiimoilta usein jamitellaan mittavasti.

Vuoden takaiselta "Different Shades Of Blue" -levyltä on luonnollisesti mukana useita valintoja. Melodisen ja tunnelmaltaan kovin alakuloisen nimikappaleen Joe ja orkesteri esittävät akustisesti ja jylhästi – toimi studiossa ja toimii tässäkin. 70-luvun alun brittiläisten bluesrock-jytäbändien ja erityisesti Freen ja Paul Rodgersin tekemisiä tunnelmaltaan ja sävyltään muistuttava Never Give All Your Heart on yksi julkaisun kohokohtia, se on vaikuttavan jylhä ja tulkinta tihkuu suurta tunnetta. Living On The Moon -menopalan kitarasoolo oli jo studioversiolla hauska ja jotain ihan muuta kuin mitä Joelta on totuttu kuulemaan. Nyt sama nautiskelu, hassuttelu, räimintä ja roiminta jatkuu huomattavasti pidempään. Jo edelliseltä "MuddyWolf"-liveltä tuttuja bluesjuttuja ovat I Can't Be Satisfied, Hidden Charms ja Double Trouble, jotka toimivat tälläkin kertaa.

Cd-levylle on konsertista valittu 13 esitystä, joista on muokattu yhden albumin mittainen kokonaisuus. Näin järjestettynä homma toimii vaikkapa studio-albumin korvikkeena ensi keväänä ilmestyvää uutta studiolevyä odotellessa. Dvd:llä kuullaan ja nähdään kahdelta illalta koottu pidempi kokonaisuus, joka ilmeisesti pohjautuu esittämisjärjestykseen. Kaikki on viimeisen päälle myös sekä soundien että kuvan osalta, kuten aina näillä Kevin Shirleyn tuottamilla, ideoimilla ja masinoimilla Bona-liveillä.

Bonarina on mittava dokumentti, jossa käydään läpi tapahtuman taustaa, backstagen tapahtumia, paikan historiaa ja myös Bonamassan suvun jo neljä sukupolvea jatkunutta muusikkoperinnettä, lapsuudenkodissaankin käydään. Erityisen koskettava on kohtaus, jossa backstagella isä Len ja äiti Debra lahjoittavat pojalleen historiallisen kuvan, jossa isoisoisänsä Buddha Bonamassa soittaa trumpettia 1920-luvun alussa The Mickey Caleo & his Orchestran jäsenenä. Joe saa lahjaksi myös Buddhan originaalin trumpetin, jota hän yrittää heikoin tuloksin soittaa. Tähän isänsä toteaa: "Stick with the guitar!"

Teppo Nättilä

(Julkaistu BN-numerossa 6/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!