JOENSUU RIIHIMÄKI
Greetings From The Edge Of The World
(Running Moose/Puuma PUUCD32) -15


Aloituskappaleen voimaa ei pidä vähätellä – ja sen asian tietävät myös Sami Joensuu ja Kari Riihimäki sijoittaessaan levynsä startiksi varsinaisen ässäraidan. Kun A Pale Wind Comin' lävähtää ilmoille, se kaappaa kuulijan mukaansa. Siitä alkaa runsaan puolen tunnin mittainen matka halki Amerikan Keskilännen pölyisten teiden, niittyjen ja peltojen. Matka etenee Dylanin ja J.J. Calen raivaamalla sekä Albert Leen ja Mark Knopflerin viitoittamalla tiellä.

Kaksikko ammentaa vaikutteita amerikkalaisesta juurimusiikkiperinteestä ja isolla kauhalla. Vaikka esikuvat ovat selvät ja levy saattaa osittain olla velkaa Oklahoman kuiskaajalle J.J. Calelle niin mielestäni huomattavasti enemmän yhtymäkohtia löytyy Electric Blues Duo -kaksikkoon sekä Chris Smitheriin kuin Jee Jee Caleen tai Claptoniin.

Kaikesta kuulee, että Joensuu ja Riihimäki ovat toimineet musiikin parissa pitkään. Levystä huokuu tietty tekemisen maku, mutta ilman mitään väkisin vääntämistä tai pakottavaa tarvetta yrittää todistaa kenellekään mitään. Vuosien saatossa he ovat saaneet paljon vaikutteita ja löytäneet oman tyylinsä. He ovat onnistuneet jättämään puumerkkinsä tekemäänsä musiikkiin, josta hyvänä esimerkkinä vaikka levyn lainaraita, Dylanin All Along The Watchtower. Vaikka monien mielestä kyseessä on loppuun piiskattu matto niin miehet saavat kappaleen lentoon ja lopputulos on mielenkiintoisempi kuin voisi kuvitella.

Kaksikkoa äänitteellä täydentävät Moilu Moilanen (rytmikoristeet), Anna Kivinen (taustalaulu), Aapo Romu (sello) sekä Tumppi Vähä-Pesola (urut), antaen sille mukavan lisämausteen. Ainoa hiuksen ohut negatiivinen asia levyllä on taustalaulu, joka on miksattu aavistuksen liian alas.

Riku Metelinen

(Julkaistu BN-numerossa 5/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!