JUNIOR WELLS
The Blues Is Alright! Live!
(Rockbeat ROC-3310) -15


Junior Wells (1934–1998) oli yksi parhaista Chicago-bluesin kulta-aikojen huuliharpisteista ja laulajista. Levytysura kesti yli 40 vuotta ja sisälsi useita huippukausia. Alkuvaihe sujui hienosti States- ja Chief-levymerkeillä. Delmarkilla syntyi albumikokonaisuus "Hoodoo Man Blues", jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista blueslevyistä.

Vanguardilla tuli myös hyvää jälkeä, oma ykkösvalintani autiosaarelle on "It's My Life Baby". Sittemmin taso vaihteli mutta ei koskaan ollut tyydyttävää huonompi. Pitää vielä mainita, että Junior Wells ja Buddy Guy on varmasti kaikkien aikojen paras harpisti/kitaristiyhdistelmä, vaikkei viimeksi mainittu tässä esiinnykään.

Levymerkki Rockbeat näyttää löytävän hyvälaatuisia live-tallennuksia vuosien varrelta. Äänenlaadusta päätellen nämä ovat suoraan miksauspöydästä eivätkä mitään c-kasettibootlegejä. Tämä on yksi kokonainen keikka Slo Veterans Hallissa, paikkakuntana San Luis Obispo Kaliforniassa, huhtikuussa 1994. Junior oli voimissaan ja taustalla oli kohtalainen bändi puhaltimineen. Levyn turhakkeina pidän taustoittajien lämmittelykappaleita molempien settien alussa. Peräti kuusi tupla-cd:n kuudestatoista kappaleesta on näitä, joista ei ole juurikaan kerrottavaa. Mutta kun Wells on kehissä, alkaa tapahtua. Laulu ja huuliharppu ovat sitä samaa, jota kuultiin vuosikymmenien varrella, tosin lisääntyneellä yleisönkosiskelulla ja showmeiningillä maustettuna.

Oma sävellys Broke And Hungry avaa Juniorin osuuden. Sitä seuraavat tuttuakin tutummat kappaleet, mm. Keep Your Hands Out Of My Pockets ja Little Red Rooster, jossa hauskuuttajana toimii Juniorin kukonkieunta ja sudenulvonta. Toisen cd:n introjen jälkeen kuullaan tavaramerkkikappale Messin' With The Kid ja jatkona In My Younger Days. Wells oli myös innostunut soulista ja funkista. Yksi esikuvista oli James Brown, jonka Give It Up Or Turn It Loose kuuluu pakettiin.

Kappaleet ovat pitkähköjä, keskimäärin kahdeksan minuutin luokkaa, mikä on tyypillistä elävälle musiikille, mutta tässä tapauksessa toimii kotisohvallakin. Junior Wells oli lajinsa virtuoosi ja vaikka tämä on osittain vanhan kertausta, on dokumentti tapahtumasta huippu- ja suvantohetkineen maukas kokonaisuus.

Harri Haka

(Julkaistu BN-numerossa 5/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!