JUSSI & THE BOYS
Kerran Vielä, Pojat!
(Turenki TURENKICD1420021)
(1) Soitan, Että Tuun (2) Mä Siitä Eroon Pääse En (3) Harmaa Herrasmies (4) Sininen Ja Valkoinen (5) Nääsville Blues (6) Tonnin Stiflat (7) Oot Melkein Liikaa (8) Olet Ittes Vaan (9) Sleepwalk (10) Meikäläinen Se Vaan (11) Se Osani On, Olkoon Niin (12) Rockin’ With The Whale (13) Virran Ola On Vielä Kuningas (14) Pukki Luonas Vierailee (15) Ankea Joulu

Huhtikuussa 50 vuotta täyttävä The Boys -yhtye on juhlavuoden kunniaksi, 12 vuoden tauon jälkeen, pyöräyttänyt uuden albumin. Itselleni bändillä on aivan erityinen paikka niin levyhyllyssä kuin sydämessä, sillä juuri Boysien vaikutuksesta aloitin teini-ikäisenä oman tutkimusmatkani roots-musiikin maailmaan. Tämän seikan takia olin ilahtunut, ettei ”Kerran Vielä, Pojat!” ole mitään nostalgista uudelleenlämmittelyä, mihin siihenkin pitkän muusikon uran luoneella Raittisella olisi ollut oikeus.

Tämä albumi on kuitenkin malliesimerkki siitä, että rock & roll ei ole ikä- vaan asennekysymys. Chuck Berryn Brown Eyed Handsome Man (Harmaa Herrasmies) kulkee vakaasti svengaten ja Billy ”The Kid” Emersonin/Billy Lee Rileyn My Gal Is Red Hot (Oot Melkein Liikaa) näyttää, että rockabilly toimii suomeksikin. Raittisen ja Aija Puurtisen duetoima Everly Brothersien Nashville Blues (Nääsville Blues) on harvinaista herkkua, sillä viimeksi naisvahvistusta Boys-levyillä on kuultu 1965.

Rautalankasoundi on aina ollut olennainen osa bändin repertoaaria ja tästä mallina mainittakoon Eero Luparin herkullisesti sovittama Kuoppamäen iki-ihana Sininen Ja Valkoinen. Huojuvan Ladon Suonna Konosen suomentama, alunperin Waylon Jenningsin, Bob Wills Is Still The King (Virran Ola On Vielä Kuningas) on puolestaan nappivalinta kaihoisaksi päätösraidaksi. Mutta hetkinen... bonusraitoina löytyy vielä kaksi Elviksen laulukirjasta napattua joululauluakin: Raittisen suomentamat Santa Claus Is Back In Town (Pukki Luonas Vierailee) ja Blue Christmas (Ankea Joulu).

Toivon, että ”Kerran Vielä, Pojat!” ei enteellisestä nimestään huolimatta jää kuitenkaan poikien viimeiseksi.

Janne Örnberg

(Julkaistu BN-numerossa 2/2014.)