flash

 

 

JUSSI SYREN & THE GROUNDBREAKERS
From Vyborg To L.A.
(Goofin' GRCD 6156)

(1) Call Of The Big Wind (2) Farmer's Son (3) Cadillac Lane (4) Eagle And The Plowman (5) It's Draggin' Me Down (6) Mr Bojangles (7) From Vyborg To LA (8) Matty Groves (9) God's Own Singer (10) Rumble On The Blue Ridge (11) The Ghost Of Laura Wilkins

Lienen yksi BN-toimituskunnan pahimmista country-allergikoista, mutta Jussi Syren Groundbreakerseineen muodostavat tuota sääntöä vahvistavan poikkeuksen, sillä heidän uuteen levyynsä tartun aina erittäin mielelläni.

Syren yhtyeineen esittää ns. bluegrass-countrya ja he ovat levyttäneet jo useammankin albumin. Lisäksi he ovat keikkailleet pitkin poikin paljon ja hyvällä menestyksellä. Syksymmällä bändin tie vie Amerikan Yhdysvaltoihin... from Vyborg to LA - kirjaimellisesti. Vaikka meno luokittuukin country-otsakkeen alle niin bändin akustisessa menossa on mukana bluesia enemmän kuin siteeksi. Sitäpaitsi hyvät melodiat ja vahvat biisit ovat käypää valuuttaa, oli tyylisuuntana sitten mikä tahansa.

Omaksi lempparikseni nostan (5):n, joka vahvalla tunnelmalatauksellaan on silkkaa bluesia. Jerry Jeff Walkerin kirjoittama ja Sammy Davis Jr:nkin sittemmin levyttämä (6) on hieno balladi-tarina, joka sykähdyttää. Nimibiisi (7) rallattaa hyväntuulisena ja mikäpä menoa olisi estämässä, kun bändillä on iskeä pöytään näin vahvaa stuffia. Jos hurjatempoisuutta kaipaa niin sitä löytyy irrottelupalalta (3), ja sanomattakin lienee selvää, ettei melodisuutta tästäkään puutu. Jos pysytellään edelleen vauhtiosastolla niin instrunumero (10) kulkee ja pelittää kuin vimmattu. Yhdessä Hanna Ruuskasen kanssa duetoitu (9) on lähes monumentaalinen teos, jolla riittää vahvaa fiilinkiä. Lopussa meno huipentuu silkkaan maniska-ilotulitukseen. Raidalla (9) farmari laulaa gospelin ja tunnelma on karuudessaan erittäin vakuuttava. Avaus tulee leppeänä mediumina ja (2):lla kiihdytetään vahvaan uptempoon. Puoliballadi (4) on hieno veto sekin. Lopuksi raidalla (11) kääntyy J. Karjalaisen "Laura Häkkisen silmät" hienosti amerikankielelle tunnelman siitä kärsimättä.

Ihan erityisesti suosittelen tätä levyä kaikille country-musiikkia arasteleville. Genreen perehtyneet ovat taatusti Jussi Syren & Grounbreakers'ia jo kuulleet - ja heille voin vakuuttaa jätkien tehneen jälleen erinomaisen albumin.

Mikke Nöjd