KAT BALOUN & TOMI LEINO TRIO
She’s Got It
(Homework HWR008)
(1) Mean Old Man (2) 5-10-15 Hours (3) Keep It To Myself (4) There Is Something On Your Mind (5) Cry For Me Baby (6) It’s So Fine (7) Where Were You (8) Can’t Hold Out Much Longer (9) Somewhere Down The Line (10) Ain’t No Hurry To Go Home (11) Too Late (12) Take Me Back

Katherine Baloun kuuluu siihen harvinaiseen naisjoukkoon, joka soittaa pääinstrumenttina blueshuuliharppua. Miksi harppuharrastajien ja -ammattilaisten porukassa miehet ovat enemmistönä on arvoitus, johon en ole löytänyt vastausta. Kat kuitenkin osoittaa, että kauniimpi sukupuoli pärjää kirkkaasti vertailussa virkaveljiin. Taustat ovat tyypilliset, molemmat vanhemmat olivat muusikoita ja sitten hurahtaminen bluesiin ja huuliharppuun.

Kat Baloun on monipuolinen muusikko, joka harpun soiton lisäksi laulaa hyvin. Esikuvat ovat tietenkin arvattavissa. Little Walterin ja muiden suuruuksien levytykset herättivät Katin mielenkiinnon bluesiin ja erityisesti huuliharppuun jo varhaisessa teini-iässä. Sittemmin hän on soittanut ja laulanut useissa kokoonpanoissa USA:ssa ja Euroopassa. Tutustuttuaan Tomi Leinoon hän on keikkaillut Suomessakin ja viime vuonna julkaistiin tämä albumi, joka on tallennettu Tomin studiossa.

Kappalevalikoima on monipuolinen ja koostuu huolellisesti valituista lainoista ja kahdesta omasta sävellyksestä (1 ja 7). Bluesia tämä on, mutta sisältää useampia tyylisuuntia. Chicago-esikuvat kuuluvat selkeästi läpi useimmilla kappaleilla. Mutta mukavasti joukkoon sopii New Orleansia, soulbluesia ja John Lee Hooker -boogiemeininkiä, vaikkakin viimeksi mainittu on Little Walterin sävellys (12). Katin soitto on tyylikästä ja laulu korviahivelevää vaihdellen herkistä balladeista raaempaan shouterosastoon. Taustatrio hoitaa homman tyylikkäästi ja antaa levylle tarvittavan rytmityksen ja lisäbonuksena kuullaan Tomi Leinon hienot kitarasoolot.

Harri Haka

(Julkaistu BN-numerossa 1/2014.)