LARRY WILLIAMS
Get Ready Baby! – The Chess Collection
(Sleazy SR-10-08, 10" LP) -14
A: (1) Lawdy Mama (2) Like Gentleman Oughta (3) Everyday I Wonder (4) Baby Baby (5) My Baby’s Got Soul
B: (1) Fresh Out Of Tears (2) Get Ready (3) I Wanna Know (4) Oh Baby (5) I Hear My Baby (6) My Baby’s Got Soul (alt.Take)

Larry Williamsin Specialty-levytyksiin on eittämättä tallentunut tuhti annos mustan rokettirollin keskeisintä rytyytystä ja Short Fat Fannie, Bony Moronie ja kumppanit ovatkin kiitettävästi olleet saatavilla eri formaateissa läpi vuosikymmenten. Toisin on ollut laita edellä mainittuja klassikkoja kronologisesti seuraavien Chess-äänitteiden kanssa.

Williamsin hyvässä myötätuulessa porskuttanut ura Art Rupen hoteissa sai karun lopun, kun paha poika narahti huumebisneksistä vuonna 1959. Mies sai kenkää Specialtyltä ja edessä oli levy-yhtiön vaihto. Chessille vuosina 1959–1961 levytetyt viisi singleä olivat kaupallisesti floppeja, mutta yhtäkaikki kuranttia ja monipuolista tavaraa, joten Sleazy on tehnyt kiitettävän liikkeen puristaessaan kaikki sinkut yhdelle korealle kymppituumaiselle vinyylille. Mitään älyttömän radikaalia linjanmuutosta ei näissä levytyksissä aiempiin Specialtyihin nähden ole. Poissa on tietenkin Cosimon studion maaginen akustiikka ja ultrasvengaava studiojengi; nämä lienee tehty Chicagossa Chessin miehityksellä. Aivan ilman kotikaupungin apua ei raidoilla mennä, pianofilleissä on tuttuja juttuja, siellä täällä sytkytellään tutulla New Orleansin välimallin kompilla ja heti avauksessa uudelleen tulkitaan Paul Gaytenin sävelmää. Suoraviivaista rock and rollia on päivitetty pop- ja soulvärillä, paikoin jopa silkalla gospelillakin ja tyttökuorot koristavat sovituksia. Williamsin ääni on oma itsensä, mikään huippulaulaja mies ei ole, mutta kovalla intensiteetillä peliin heittäytyvä energinen vokalisti kuitenkin.

Hyvää tavaraahan tämä kaikkiaan on ja tasavahvasta materiaalista nousee helposti esiin puolenkymmentä huippuraitaa. Omaksi ykköseksi kymmeniköstä suodattuu miehelle epätyypillinen aavemainen balladi My Baby’s Got Soul, vaikka muitakin vahvoja ehdokkaita titteliin on.

Marko Suutarla

(Julkaistu BN-numerossa 4/2014.)