LITTLE MILTON
Sings Big Soul
(Kent CDKEND 413) -14
(1) Misty Blue (2) A Nickel And A Nail (3) A Rainy Night In Georgia (4) Can’t Trust Your Neigbour (5) What Our Love Needs (6) A Man Needs A Woman (7) Caught In The Act (Of Gettin’ It On) (8) You Left A Goldmine For A Golddigger (9) That’s The Way I Feel About ’Cha (10) Gonna Have A Murder On Your Hands (11) I’d Rather Go Blind (12) Strugglin’ Lady (13) This Time They Told The Truth (14) Mr And Mrs Untrue (15) Lovable Girl (16) I Had A Talk With My Baby Last Night (17) The End Of The Rainbow (18) We’re Gonna Make It

Little Milton teki mittavan levytysuran: se alkoi Sun-merkillä 1953 ja päättyi Telarcille 2005. Pisimpään hän viihtyi Malacolla, jonne hän levytti kaikkiaan 14 albumia vuodesta 1984 lähtien. Tyyliltään Malacon levyt olivat lähinnä bluesia, mutta mukaan mahtui myös jonkin verran soulahtavaa materiaalia. Acen tiimi on valinnut tälle koosteelle soulia otsikon mukaisesti. Albumin nimi tavallaan viittaa Miltonin 60-luvun Checker-albumiin ”Sings Big Blues”, jonka hän teki soul-kautenaan.

Koosteen suurin ongelma on se, että se sisältää pelkästään lainamateriaalia. Kun riman ovat asettaneet korkealle tasolle esityksillään sellaiset nimet kuin O.V. Wright, James Carr, Bobby Womack, Etta James, McKinley Mitchell, Mighty Sam ja Mitty Collier, ei Miltonilla ole mitään mahdollisuuksia yltää samaan. Varsinkin kun pitää muistaa, että nämä ovat albumin täyteuria, joihin ei ole pahemmin panostettu: ne ovat läpiluentaa, ei juuri muuta. Sinänsä Malaco-tuotannossa ja Miltonin laulussa ei ole mitään vikaa.

Siksipä oma kiinnostukseni kohdistuu muutamaan hiukan oudompaan uraan. Banks-Hampton -parin kirjoittama Caught In The Act sopii Miltonille mainiosti. Aivan samoin George Jacksonin Strugglin’ Lady on kelpo valinta. You Left A Goldmine For A Golddigger on tyyliltään lähellä Tyrone Davisin pomppouria. Philip Mitchellin bluesahtava Gonna Have A Murder On Your Hands oli avauskappale Miltonin Malaco-debyyttialbumilta ”Playing For Keeps”.

Kun 17-vuotiaana lukiolaisena kuulin ensi kerran Little Milton -klassikon We’re Gonna Make It<(I> (Checker 1105), olin todella innoissani. Nyt koosteen lopuksi kuultava versio vaikuttaa lähinnä lämmitetyltä pakkopullalta.

Aarno Alén

(Julkaistu BN-numerossa 5/2014.)