flash

 

 


LITTLE VICTOR
Boogie All Night
(El Toro ETCD 6048)
(1) I'm Gonna Let You Go (2) Boogie All Nite Long (3) Another Sleepless Night (4) Goin' Back To Memphis (5) Iraq Blues (6) Blind Man Boogie (7) Miz Mary Lee (8) Ida Mae Blues (9) Can't Get No Mail (10) Raggedy & Dirty (11) This Ole House (12) Swamp Twist (13) Run, Walk Or Crawl (14) I'm Low

Vaikka kuinka selailin erilaisia tietolähteitä ja suoritin lukuisia internet-hakuja, en onnistunut löytämään mistään ulkonäkönsä perusteella noin viisikymppiseltä vaikuttavan Little Victorin tarkkaa syntymäaikaa. Sen verran sain sentään selville, että hänen sukunimensä on kaiketi Mcoggi ja että hän on kotoisin USA:n Memphisistä mutta on asustellut pitkähköjä ajanjaksoja muuallakin kuten Ranskanmaalla. Musiikkiaan hän esittää laulamalla sekä kitaraa ja monesti telineeseen asetettua huuliharppua soittamalla, ja pääasiallinen tyylinsä on etenkin 50-luvulla vallalla ollut puoliurbaani Chicagon, Memphisin ja Arkansasin seutukuntien blues. Suomessa hän käväisi ensimmäisen kerran v. 2003 naisystävänsä Sophien Kayn keralla, ja viime aikoina hän on kunnostautunut mm. Louisiana Redin tukijoukoissa.

Tällaista miellyttävän perinteistä mutta myös omia oivalluksia sisältävää kattausta voi kehua hyvänlaiseksi muttei aivan loisteliaaksi kokonaisuudeksi. Victorin erityinen suosikkimelodia tuntuu olevan vanha ”Rollin' & Tumblin'” -teema, mistä on kuultavissa parikin muunnosta, ja hänen boogiensa ovat ottaneet oppia mm. John Lee Hookerin, Junior Parkerin ja jopa Canned Heatin klassikoista. Aika usein hänen tulkintansa toivat mieleeni myös ranskalaisen Bo Weavilin kärkimiehen Matt Fromontin tyylittelyt, ja todennäköisesti nämä kaksi herraa eivät ole ollenkaan vieraita toisilleen.

Kaikki kuultavat soittajat ovat taitavia ja asianomaisen musiikinlajin erinomaisesti tuntevia. Valitettavasti vain Little Victorin itsensä laulu on paitsi jonkin verran aliäänitettyä niin myös merkillisen huolimattomasti äännettyä, minkä vuoksi sanoista selvän saaminen on melkoisen työn takana. Tuskinpa hän sentään on laulanut harppumikrofonin tai peräti huuliharpun lävitse, kuten ainakin Papa Lightfootin on kerrottu tehneen, mutta joku merkillinen puutos hänen ääntelyään vaivaa. Sen asiantilan kohentamiseen hänen olisi syytä kiinnittää erityinen huomio.

Vesa Walamies