LOUISIANA RED
The Sky Is Crying
(Wolf 120.938) -14
(1) Too Poor To Die (2) Working Mule (3) Champagne And Reefer (4) Do You Got Balls (5) Same Thing (6) Good Bye Jack Dupree (7) What Is That She Got? (8) Keep On Playin’ The Blues (9) The Sky Is Crying (10) Locked Up So Long (11) I Wonder Who (12) Early In The Morning (13) You Done Quit Me (14) I Done Woke Up

Kun Iverson Minter alias Louisiana Red v. 2012 kuoli, keskuudestamme poistui viimeinen Chicago-bluesin kultaisen 1950-luvun merkittävä edustaja. Tällainen kattaus paljastaa hänestä ainakin kaksi aiemmin vähänlaisesti esillä ollutta piirrettä. Ensinnäkin se tekee tiettäväksi, että hänellä oli tapana käydä Kreikassa, missä enin osa tästä aineistosta on äänitetty. Ja toiseksi varsinkin viimeiseksi asetettu yli kymmenminuuttinen live-tallenne kertoo, että hän oli aivan kelvollinen bluesharpisti.

Sinällään myös esiteltävä kooste on sisällöltään Redille aika tyypillinen. Mukana kun on hänen soolonumeroitaan, duo- tai trio-mallisia soittotaiturointeja sekä pienehkön yhtyeen keralla tulkittuja blues-lauluja. Eräillä otoksilla ovat hänen kanssaan musisoimassa niinkin nimekkäät artistit kuin Bob Brozman ja Johnny Nicholas, joista edellisen sukujuuret johtavat Sloveniaan ja jälkimmäisen Kreikkaan.

Itse esityksistä n:ot (3), (5) ja (7) ovat peräisin Muddy Watersin ohjelmistosta ja The Sky Is Crying on tietysti tuttu Elmore James/Sonny Boy II -klassikko. Lisäksi Locked Up So Long on ilmiselvä Rollin’ And Tumblin’ -mukaelma, I Wonder Who’n taustalta löytyy Muddyn Who’s Gonna Be Your Sweet Man? ja I Done Woke Up on suurelta osin etenkin Shakey Hortonin ja Little Walterin bravuureja yhdistelevä laulusikermä.

Mutta on tällä cd:llä melkoisesti myös Redin omaa tuotantoa, kuten vaikkapa katkeranoloinen Too Poor To Die ja toiselle Saksaan kulkeutuneelle kollegalle omistettu Good Bye Jack Dupree. Teosten tulkinnallinen taso on miltei kauttaaltaan erinomaista luokkaa, ja yllättävän hyvin levyllä kuultavat Kreikan pojat pääsivät sisälle hänen musiikkinsa. Näin tapahtui, vaikka heidän soittimikseen on kirjattu niinkin erikoisia instrumentteja kuin tsabouna ja yali tanbur.

Ihmettelen suuresti, jollei Louisiana Redin uutuus yllä kuluvan vuoden parhaimpien pyörylöideni joukkoon.

Vesa Walamies

(Julkaistu BN-numerossa 6/2014.)