LYNWOOD SLIM
Hard To Kill
(Rip Cat RIC1116) -14


Tapasin Lynwood Slimin ensimmäisen kerran Ruotsin Lysekilissä 1990-luvun puolivälissä. Olin työmatkalla pienessä kalanjalostuskaupungissa ja huomasin sattumalta paikallislehdestä, että illalla on blueskeikka. En ollut aikaisemmin kuullut Slimistä mutta tuo oli yksi ikimuistoisimmista näkemistäni musiikkitapahtumista. Taustalla oli ruotsalainen bändi ja keikka päättyi kappaleeseen It Ain't Right, jolla Slim soitti huuliharppua ja lauloi 10 minuuttia pelkällä rumpusäestyksellä. Sittemmin olen hankkinut kaikki artistin julkaisut ja oli surullista kuulla hänen poismenostaan viime vuonna 60 vuoden ikäisenä.

Elinaikanaan Lynwood Slim julkaisi kahdeksan hienoa albumia. Postuumisti ilmestynyt "Hard To Kill" on kooste viime elinvuosien äänitteistä eri kokoonpanoilla. Slim oli huuliharpun ohella taitava huilisti, josta taidosta tässäkin kuullaan muutama esimerkki. Taustamuusikkoina levyllä on melkoinen joukko huipputekijöitä, mm. Kid Ramos, Junior Watson, Igor Prado, West Weston ja Tomi Leino. Listalla on kaikkiaan kolmisenkymmentä soittajaa. Sessioita on yhdeksän, jotka toteutettiin useammalla paikkakunnalla Kaliforniassa, Brasiliassa, Hollannissa, Italiassa ja Ranskassa.

Found Love on avauskappale, joka noudattelee Jimmy Reedin alkuperäisversiota. Muitakin klassikkolainoja kuullaan mutta varsinainen yllätys on täydellisellä ranskankielellä esitetty ja huilulla sävytetty jazzslowari Juste Toi Et Moi. Suurimmalla osalla kappaleista pääinstrumentti on huuliharppu, jonka nyanssit Slim osasi useammassa positiossa. Oma suosikkini tällä julkaisulla on Trickbagin taustoittama Jimmy Rogersin That's Alright (livenä Costa Mesassa, Kaliforniassa). 16 kappaleen ja 65-minuuttisen kokoelman päättää Mark Du Fresnen osuvasti omistettu kappale Lynwood Slim.

Harri Haka

(Julkaistu BN-numerossa 3/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!