flash

 

 

MAISTERI T. & LIHAN TIE
(demo)

(1) Neiti Dynamiitti (2) Mä Toivon Vaan (3) Tuntuu Pahalta (4) En Ole Sun Koirasi (5) Baarissa Kuultua (6) Kuu Taivaalta (7) Keinuta Mua

Maisteri T. & Lihan Tie tuo kuultavaksemme suomenkielistä käännösbluesia. Versioitavaksi ovat kelvanneet niin bluesklassikot kuin uudempikin tuotanto. Maisteri T. on teatteritaiteen maisteri ja armoitettu harpisti-laulaja Teijo Eloranta. Lihan Tiessä vaikuttavat basisti Heikki Laakso, rumpali Juho Ranta ja kitaran varressa Sammeli Palovaara, joka osaavana ja tyylitajuisena veivaajana on kovaa vauhtia nousemassa suomalaisten blueskitaristien kärkikaartiin. Demoa on väännetty 5.4.2008 (4, 6) Kaj Wagerin toimiessa äänittäjänä ja Heikki Laakson miksaajana sekä 8.3.2009 (1, 2, 3, 5, 7) äänittäjä/miksaaja Markku Kanervan toimesta.

"Neiti Dynamiitti" on suomennettu Hollywood Fatsin ohjelmistosta tutusta "She’s Dynamite" -biisistä. Fatsin levyllä tuo on merkattu tradiksi, mutta Teijon mielikuvan mukaan alkuperäissanoitus on B.B. Kingin käsialaa. Sovituksessa liikutaan kuitenkin tuon elokuvakaupungin kaiman linjoilla. Hypnoottisella beatilla varustettu Billy Boy Arnold -klassikko "I Wish You Would" kääntyy suomeksi "Mä Toivon Vaan", jossa kaivataan menetettyä rakastettua takaisin. Eddie Taylorin "I Feel So Bad" suomennoksen (3) sovitus myötäilee Doug Jayn versiota. Tuolta Saksassakin vaikuttaneelta uudemman sukupolven bluesveijarilta on myös levyn päätösbiisi "Keinuta Mua", jonka alkuperäisnimi on "Keep On Rockin’ Me, Baby". Lynwood Slimin "Not Your Clown"in käännösversiossa klovni on vaihtunut koiraksi (4), syyksi Teijo ilmoittaa vaikeasti lausuttavan sanan aiheuttama pelko puraista kieleensä kesken laulusuorituksen. Rennosti kulkevan kompin myötäilemänä Sammeli pääsee esittelemään loistavia kitaristin taitojaan – tämän myötä kannat nousevat kattoon taatusti joka liiterissä. Kitaratyöskentelyn osalta murhaava on myöskin vanha tuttu Elmore James -klassikko "Done Somebody Wrong" (5). Sanoituksessa pysytään alkuperäisen aihepiirissä, mutta jatsahtava sovitus on meikäläiselle ennestään tuntematon. Loistavan laulajan, biisintekijän ja kromaattisen harpun mestarin Paul deLayn biisivarastosta on käyty nappaamassa "Kuu Taivaalta" (alkup. "All Cried Out"), jossa humoristisesti sävytettynä puretaan keski-ikäisen miehen angstia.

Huuliharpunkin käsittelyn erinomaisesti hallitsevan Teijon valitsemat alkuperältään hyvin erityyliset ja eri aikakausia edustavat biisit sekä sanoituksien aihepiirien käsittelytapa kertovat syvällisestä paneutumisesta bluesin ihmeelliseen maailmaan. Lihan Tien muusikotkin hoitavat hommansa pieteetillä ja omintakeisesti, suorasta kopioinnista ei pahantahtoisinkaan kriitikko pääse bändiä syyttämään. Odotan innolla pääseväni näkemään tämän ryhmän tositoimissa lavalla. Maisteri T:n ja Lihan Tien musiikkiin pääsee tutustumaan heidän MySpace-sivuillaan, jonne löytyy linkki osoitteesta www.teijoeloranta.com.

TT Tarkiainen