flash

 

 

NELLIE "TIGER" TRAVIS
I’m Going Out Tonigh
(Benevolent Blues BEN 8)

(1) Why You Lie Like That (2) Before You Grab This Tiger By The Tail (3) Ain’t Gonna Raise No Grown Ass Man (4) I’m Going Out Tonight (5) Tornado Wrapped In Fire (6) You Must Be Lovin’ Someone Else (7) I Cry The Blues (8) Born In Mississippi (9) Koko (10) There’s A Queen In Me

Chicagossa vaikuttava laulajatar Nellie Travis on saanut jälleen aikaiseksi uuden levyn, tällä kertaa hänen kahden aiemman albuminsa julkaisseen CDS Recordsin sisarmerkille Benevolent Blues. Ko. merkin julkaisupolitiikkaan tuntuu kuuluvan, että koneiden sijaan taustasoitto on luomua. Pääasiassa Nellien taustalla on hänen oma yhtyeensä. Sen muodostavat monista Chicagon soul- ja bluesyhteyksistä tutut basisti Kenny Hampton ja kosketinsoittaja Roosevelt Purifoy, rumpalina on Dujuan Austin ja kitaristina Max V. (Valldeneu), joka minun korviini on yhtyeen heikoin lenkki. Cd:n nimikappaleella kuullaan myös huuliharpisti Yuko Kidoa. Levy on äänitetty Max V:n studiolla Chicagossa. Hän on toiminut myös tuottajana ja vastaa musiikin sovituksista. Viimevuotiselta CDS-levyltä I’m In Love With The Man I Can’t Stand tutuilla kahdella kappaleella (2 ja 9) säestyksestä huolehtii Buddy Guyn Damn Right Blues Band; Marty Sammon koskettimissa, Ric Hall kitarassa, Orlando Wright bassossa ja (Nellien aviomies) Tim Austin rummuissa. Tämä on sivumennen sanoen sama kokoonpano, joka säesti Buddya kesällä 2008 North Sean jazzfestivaaleilla Rotterdamissa.

Southern Soul Blues -versiona pienoiseksi hitiksi muodostuneesta Before You Grab This Tiger By The Tail -kappaleesta kuullaan varsin napakka (blues)versio. Edellisellä levyllä nimellä Queen Of The Blues (Tribute to Koko Taylor) ollut kappale on saanut tässä lyhyesti nimen Koko. Tuo edellinenkin versio tästä Nellien ja Carl Marshallin tekemästä henkilökohtaisesta ja syvästi tunnetusta kunnianosoituksesta vuonna 2009 edesmenneelle bluesin kuningattarelle on hieno, Nellien parhaimmistoa, mutta tämä uusi tulkinta taitaa pistää vielä vähän paremmaksi. Edellä mainittujen soittajien lisäksi kitaristi Ronnie Baker Brooks vierailee kolmella kappaleella (6, 8, 10).

Soittopuoli on siis kunnossa, mutta mikä mättää – ei toimi niin hyvin kuin odottaisi ja toivoisi. Valtaosa kappaleista on Nellien käsialaa, minkä voi ajatella olevan sinänsä positiivista, mutta ne ovat enimmäkseen tavanomaisia. Joku omakohtainen tunteen palo ja herkkyys näistä puuttuu, eikä joillakin esityksillä Max V.:n kitarointi ainakaan auta asiaa. Heti kun kappaleissa on perinteisistä blues-kuvioista poikkeavaa modernia rytmiikkaa ja sanoituksissa särmää, Nellie tuntuu olevan enemmän kotonaan ja laulavan innoittuneemmin, kuten raidoilla Ain’t Gonna Raise No Grown Ass Man ja Tornado Wrapped In Fire. Kumpikin on sattumoisin Dylann DeAnnan käsialaa, kuten myös em. Before You Grab... Nellien omista blueseista parhaat ovat perinteisen kuuloinen I’m Going Out Tonight ja Born In Missisippi, jolla matkataan N.O.-tunnelmissa Nellien synnyinseuduille. Ronnie Brooksin kitarointi tällä kappaleella toi mieleeni Albert Collinsin.

Ronnie esiintyy hillityllä kitaroinnillaan edukseen myös levyn päättävällä hienolla r&b-balladilla, jolla Nellie tavallaan jatkaa edellisen Koko-kappaleen jälkeen pohtien tulevaisuuden näkymiään ja asemaansa laulajana. Tälläisilla henkilökohtaisilla ja sydämeen käyvillä balladeilla Nellie tuntuu laulajana ja tulkitsijana olevan parhaimmillaan. Mainittakoon myös, että taustalaulaja Precious Taylor on mainiona tukena Nellielle, kuten muutamassa aiemmassakin kappaleessa.

Nellie Travisilla on tavallaan kaksi uraa ja yleisöä. Chicagon bluesklubien (pääasiassa valkoinen) asiakaskunta ja toisaalta etelän southern soul -yhteisö, jonka keskuudessa Nellien maine ja tunnettuus on viime vuosina koko ajan lisääntynyt. Jään edelleen mielenkiinnolla seuraamaan, miten Nellien ura etenee. Hänellä on omaperäinen ääni ja parhaimmillaan hän on hieno tulkitsija. Eikä tämä uutuuskaan kritiikistäni huolimatta ole mikään turha levy. Hyviä ja parempia levyjä on lupa odottaa viime vuonna 50 vuotta täyttäneeltä Nellie ”Tiger” Travisilta. Täysosumaan on vielä matkaa, mutta sen verran vahva halu ja pyrkimys hänellä tuntuu olevan, että uskoisin sen olevan mahdollista.

Juhani Laikkoja