NICO DUPORTAL & HIS RHYTHM DUDES
Guitar Player
(Rhythm Bomb RBR 5800) -15


Kitaransoittaja Luojan armosta – se Nico Duportal tottavie on, mutta tätä nykyä myös entisestään ulosantiaan vankistanut laulaja ja lauluntekijä, jonka statusta yhtenä Euroopan kovatasoisimmista 40- ja 50-lukuisen rokkaavan rhythm'n'bluesin tulkeista ei taida olla enää vähäistäkään syytä kyseenalaistaa.

Selvää petrausta on tapahtunut aiempaan nähden etenkin kirjoitusvälineiden terävyydessä. Valtaosasta kappalemateriaalista vastaavan kaksikon Duportalin ja Rhythm Dudes -kontrabasisti Thibaut Chopinin ei siis tosiaankaan tarvitse enää arvuutella, oliko ratkaisu vain viiden coverin (Johnny "Guitar" Watsonin nimeään persoonallisempi keskitemposhuffle Oh Baby ja teemaraita Guitar Player, Titus Turnerin kohtalokas Big Mary's, Jackie Brenstonin Much Later sekä Eddie Bo'n Chessille levyttämä New Orleans -klassikkorokkailu Oh Oh) sisällyttämisestä levylle kehno ajatus. Ei ollut ei.

Mallikelpoisesti joskin sangen kurinalaisesti originaalien pohjalta lainavalintansa prujaava ryhmä päästää ruuvinjenkaa roimasti löysemmälle omilla hengentuotteillaan, etenkin vanhan soittokaverinsa Abdell Bouyousfin kanssa kynäilemällä Doc Starkes & The Nightriders -muotissa viuhtovalla jumpilla Lost In The Game, ilman moitteen sijaa Eddie Taylorin ja Big Walter Hortonin tunnelmissa laskettelevalla Chicagobluesilla Can't Afford To Lose Her sekä hyväntuulisella Louisiana-tanssiraidalla She Knows How, jolla Duportal kiihdyttelee Little Richard -huutojen saattelemana hyvinkin likelle sitä musiikillista kuilua, jonka Nick Curran jätti yhä vain harvojen ja valittujen vertailukelpoisten lajitoveriensa paikattavaksi siirtyessään itse korkeampiin ulottuvuuksiin soittelemaan vuonna 2012.

Viime vuoden puolella julkaistulta EP:ltä (ks. BN 1/15) ovat jo entuudestaan tuttuja pirteästi New Orleans -henkeen puuskuttava avausraita When I'm Gone, varhaisempaa Roy Brown -koulukuntaa kosiskeleva shouter-ralli Real Good Lovin' Tonight sekä riettaileva r&b-strolleri Polish Woman, josta kuullaan kiekon päätökseksi vielä vaihtoehtoinenkin (vaikkei lopulta juurikaan aiemmin kuullusta poikkeava) otto.

Nico Duportal ja Rytmijäbät ovat löytäneet noin puolen vuosikymmenen mittaisen etsikkovaiheensa jälkeen niin tyylinsä kuin toisensakin. Yhteenhitsautuneisuus saattaa kuulostaa terminä jo kliseiseltä, mutta voi pojat, miten napakasti se tähän bändiin sopiikaan!

Pete Hoppula

(Julkaistu BN-numerossa 3/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!