PERIFERIA
Deal With It
(PRFRCD0020, omakustanne) -15


Instrumentaaliyhtye Periferian tuore albumi on järjestyksessään heidän kolmas levynsä. Liian usein ei tämä neljän naisen muodostama ryhmä albumeita tee, sillä heidän edellinen julkaisunsa "Applause" ilmestyi vuonna 2008. Sen jälkeen toinen kitara on vaihtunut Hammond-urkuihin.

Koska olen rautalankamusiikin ystävä ja tunnetusti muutosvastarintainen, olin hiukan skeptinen tämän levyn suhteen. Jo alkutahdeista lähtien kuitenkin huomasin, ettei heidän musiikkinsa ole lainkaan huonontunut muutoksen jälkeen vaan pikemminkin monipuolistunut.

Periferia on miettinyt asioita kahteen kertaan, siis kappalevalintoja, niiden sovituksia ja soundeja. Kappalejärjestyskin on varmaan tarkkaan harkittu, sillä Kahden keikan teema on laitettu avausraidaksi. Hammondit ovat paljon esillä ja välillä niillä runtataan oikein kunnolla.

Yhtye ei ole aiemminkaan versioinut niitä tuttuja rautalankaklassikoita vaan se on aina etsinyt levytettävää materiaalia aivan muualta – löytänyt hienoja kappaleita ja tehnyt niistä itsensä näköisiä versioita, esimerkkeinä vaikkapa Against The Wind tai Myrskyluodon Maija.

Eivätkä he petä tälläkään kertaa. Mukana on jälleen mm. tv:stä tuttuja kappaleita, edellä mainitun Kahden keikan (Ein Fall Für Zwei) lisäksi esim. Poirot ja MacGyver. James Bond -tunnareiden coverointi sen sijaan ei ole koskaan ollut niitä omaperäisempiä ideoita ja siksi Tomorrow Never Dies olisi voinut ehkä sittenkin jäädä tekemättä. Sitävastoin avaruusaikaan siirretty Hottentotti-laulu on lähes yhtä veret seisauttava kuin Tuomari Nurmion versio.

Riku Metelinen

(Julkaistu BN-numerossa 5/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!