flash

 

 

PHANTOM BLUES BAND
Footprints
(Delta Groove DGPCD119)

(1) Look At Granny Run (2) See See Baby (3) Leave Home Girl (4) Cottage For Sale (5) Fried Chicken (6) Barnyard Blues (7) Your Heartaches Are Over (8) My Wife Can’t Cook (9) When Malindy Sings (10) Chills And Fever (11) A Very Blue Day (12) A Fool For You (13) When The Music Changes

Phantom Blues Band on alun perin perustettu Taj Mahalin studiobändiksi levylle “Dancin’ The Blues” vuonna 1993. Orkesteri hoiteli taustat myös muutamalla seuraavalla Taj’n platalla mm. “Senor Blues” ja “Shouting In Key”. Aikansa Henry Saint Clair Fredericksin kanssa ympäri tellusta keikkailtuaan ilmestyi myös yhtiön ensimmäinen omiin nimiin tehty cd “Limited Edition” vuonna 2003. Ja lisää seurasi vuonna 2006, kun “Out of the Shadows” kakkula pantiin jakeluun. Nyt kuuntelussa oleva vuoden 2007 lopussa ilmestynyt kiekko “Footprints” on siis Kummitus Blues Orkesterin kolmas oma pitkäsoitto.

Kaikki yhtiön miehet ovat pitkän linjan sessiomuusikoita, monipuolisia instrumenttiensa taitajia sekä säveltäjiä, sovittajia, tuottajia sun muita neromaatikkoja. Bändin jäseniä on kuultu mm seuraavanlaisten suuruuksien, kuten Stevie Ray Vaughan, Freddie King, B.B. King, Jimmy Reed, Albert Collins, Buddy Guy ja Otis Rush, keikoilla ja levytyksillä. Kaikkiaan yhtiössä vaikuttaa 7 heeboa: Mike Finnigan (urku, piano, laulu), Johnny Lee Schell (kitara, laulu), Joe Sublett (saksofoni), Darrell Leonard (trumpetti), Tony Braunagel (rummut), Larry Fulcher (basso, laulu) ja Denny Freeman (kitara), vaikkei viimeksi mainitun nimeä eikä kuvaa kansipahviin olekaan muiden tavoin ikuistettu. Keski-ikäisemmän puoleisia herrasmiehiä kaikki tyynni. Johan pitäis moisella kokoomuksella homma hoitua. Kuunnellaanko? Oolrait...

Lätty pärähtää komeasti käyntiin tutunoloisella soul-tyyppisellä ratkaisulla “Look At Granny Run”. Varsinkin vanhaan kunnon Stax tyyliin tööttävä torviosasto hörpöttelee korvia mukavasti. Muutenkin ähinöineen jankkauksineen kaikkineen aivan toimiva vanhakantainen soulirytyytys. Myös seuraava raita, Freddie Kingin laarista plokattu “See See Baby”, edustaa perinnekierrätystä parhaimmillaan. Veto on kuin suoraan 40-50 -luvun rhythm’n’blues listojen kärkipäästä. Sitten lisätään joukkoon vähän jatsinpaskaa sekä funkinjytkettä ja sovituskin modernisoituu selkeästi. “Leave Home Girl” ei iske meikäläiselle ihan kybällä. Lisää funkia kuullaan Rufus Thomas raidalla “Fried Chicken” Lällärimpää balladiosastoa edustavat “Cottage For Sale”, “Your Heartaches Are Over” ja “A Fool For You”. Kauniita ovat. Selkein perinnebluesralli on orkesterin oma sävelmä “When Malindy Sings”. Modernimpaa bluestulkintaa kuullaan siivulla “Barnyard Blues”. Letkeää Louisiana laukkaa edustavat kepeästi kulkevat “My Wife Can’t Cook” ja “Chills And Fever”. Orkesterin omatuotanto, komeat torvikuviot omaava “A Very Blue Day”, on myös metka nykivä rytmibluespala etelän malliin. Tuo mieleen jotain hyvinkin tuttua. Ja koko kattaus päättyy tietysti kepeästi Karibialle. “When The Music Changes” on näet silkkaa skaata.

Joopa ei! Johan oli monipuolinen keitos lätäkön tuonpuoleisista perinnesoitoista. Huttua on vähän joka makuun, jakoon ja lähtöön. Kun soitto ja laulu on ammattitaitoista ja kuitenkin tarpeeksi irtonaista sekä rentoa, on tätä ääntelyä ilo aistia. Ja kun myös omat sekä varastetut teokset ovat lähes hittejä jok’ikinen, ei voi jälleen kerran muuta, kun suositella Phantom Blues Bandin Jalanjälkiä hyvän (perinne)musiikin ystäville.

Pokke Korhonen