ROBBAN
Broken Hearted Again
(Ramasound 0215) -15


Wentus Blues Bandin basisti sekä maahamme taiteilijoita toimittava promoottori Robban Hagnäs tuskin esittelyjä tässä lehdessä kaipaa. Aiemmin häneltä on ilmestynyt yksi soolojulkaisu vuonna 2012, nyt on vuorossa toinen. Todettakoon heti aluksi, että levy kuulostaa aivan amerikkalaiselta, siihenhän myös kansikuvan intiaanimaski viittaa.

Aloituksena kuultava How Will I Survive Without You on kuin The Bandin kulta-aikojen levyiltä. Jos tuotannossa on yritetty saada aikaan kyseisen bändin soundimaailma niin siinä on myös onnistuttu, onhan Robbanilla kokemusta tuossa legendaarisessa studiossa työskentelystä. Albumia ei kuitenkaan ole tehty siellä vaan Tumba Haldinin studiolla Pennäisissä. Avausraitaa seuraa kantrahtava 16 Again, johon trumpetti luo texmex-tunnelmaa. Kymmenestä biisistä puolet on omaa tuotantoa, covereita edustavat mm. Bob Dylanin Tomorrow Is A Long Time Louise Hoffstenin kera sekä Solomon Burkenkin levyttämä You're The Kind Of Trouble niin ikään Louisen kanssa. Toinen Dylan-coveri, Heart Of Mine on originaalia parempi esitys, ja niinhän sen pitää ollakin. Lainoista ylitse muiden nousee Guy Clarkin Desperados Waiting For A Train. Robban on sen kohdalla astunut suuriin saappaisiin, onhan biisi jo muutamaan kertaan coveroitu, mm. The Highwaymen -nelikon toimesta 80-luvulla. Yksi kappaleen niin sanotuista koukuista on puuttuva tahti – Robban on tehnyt rohkean vedon ja "korjannut" versiotaan lisäämällä sen. Ihan hyvä ratkaisu, näin esitettynä biisi on tunnelmaltaan rauhallisempi, eikä ne saappaat jaloissa hölsky.

Levyllä koskettimia soittaa Pekka Gröhn ja kitaroita ruotsalaisesta Totta's Bluesbandistä tuttu Bengan Blomgren. Lisäväriä ja pontta sovituksiin antavat neljä puhaltajaa ja tyttö-trio taustaköörissä. Blomgrenin lisäksi myös puhaltajat ja Pekka Gröhn saavat soolotilaa.

Kaksi asiaa levyltä jää mieleen, livemeininki (soitettu livenä puhaltimia ja taustakuoroa lukuun ottamatta) sekä kaihomielisyys. Levy on yhtenäinen kokonaisuus, omat ja lainabiisit sulautuvat hyvin yhteen – yhteisenä nimittäjänä Amerikan herkku. Mukana on myös yksi 50-lukua muisteleva trioli-slowari, Robbanin kynästä lähtöisin oleva Stay With You.

Robban on itse tuottanut levyn, joten basso kuuluu selkeästi joka raidalla. "Broken Hearted Again" julkaistaan myös Ruotsissa ja Norjassa sekä digitaalisesti ympäri maailmaa. Hyvä näin, sillä tämä on ehdottomasti yksi parhaista tänä vuonna julkaistuista kotimaisista albumeista, jos ei sitten paras.

Eija Jauhiainen

(Julkaistu BN-numerossa 6/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!