THE ROBERT CRAY BAND
4 Nights Of 40 Years Live
(Provogue PRD 74635, 2 CD+DVD) -15


Robert Crayn uusin albumi juhlistaa artistin 40-vuotista taivalta musiikkimaailman ammattilaisena. Kattaukseen sisältyy lisäksi bonus-cd miehen varhaisvuosien liveäänityksistä (joka ei valitettavasti kuulunut toimitukseen saapuneeseen esittelypakettiin) sekä pääosin tuoreesta konserttimateriaalista koostettu dvd-levy. Nauhoitteet on purkitettu Kaliforniassa joulukuussa 2014.

Crayltä on viimeisen kymmenen vuoden aikana ilmestynyt runsaasti livemateriaalia. Miehen läpimurtovuosikymmentä valoittavat mm. cd:t "Live At The BBC" sekä "Authorized Bootleg". Vuonna 2006 julkaistu tupla "Live – Across The Bond" on erittäin tasokas läpileikkaus kitaristin uran merkkiteoksista. Neljä vuotta sen jälkeen julkaistu "Cookin' In Mobile" -cd/dvd tuntuikin jo siihen peilaten hieman turhalta koosteelta. Väistämättä herääkin kysymys tämän albumin tarpeellisuudesta.

Tämä uutuus puolustaa silti paikkaansa. Pääsyy siihen on itse artisti ja hänen vahva vireensä. Crayn ääni on nykyisellään täyteläisempi ja ehkä sielukkaampi kuin koskaan aikaisemmin. Lisäksi miehen mielikuvitusrikas kitarointi puhuttelee kokonaisvaltaisella otteellaan. Vaikuttaa siltä, että Cray on todella halunnut saada tallennetuksi jotain ainutlaatuista juhlansa kunniaksi. Lisäksi bändin kemia tuntuu olevan kohdillaan. Tämä kuuluu mm. nyanssirikkaana yhteissoittona. Laadun takaavat miehen varhaisiin soittokavereihin lukeutunut basisti Richard Cousins, niin ikään Crayn ensimmäisessä bändissä soittanut kosketinsoittaja Dover Weinberg sekä rumpali Les Falconer. Lisäksi kannattaa huomioida Steve Jordanin panos taustoilla niin tuottajana, perkussionistina kuin rumpalinakin. Mukana vierailevat myös harpistit Lee Oskar ja Kim Wilson sekä puhallinosuuksista vastaava The Cats.

Kiekon kohokohtiin kuuluvat ainakin intensiivisesti esitetty soul-pala Love Gone To Waste sekä melodinen Won't Be Comin' Home. Samaan keskitempoisten soul-palojen joukkoon kuuluu kitaristin 90-luvun alun The Forecast, joka saa erittäin väkevän ja jämäkän päivityksen 2010-luvulle. Oivaa tukea antavat tähänkin The Cats sekä Steve Jordan perkussioissa. Myös aikoinaan samalla "Midnight Stroll" -albumilla ollut These Things innostaa ilmeisesti nykyisinkin kitaristia puristamaan parastaan.

Dvd-osuus pitää viisaasti pääpainon musiikissa ja uusissa konserttiotoksissa. Niitä tukevat muutamat mainiot filmipätkät 1980-luvulta sekä lyhyet haastattelut sekä takahuonekeskustelut.

Tämä on erinomainen kokonaisuus sukeltaa Robert Cray Bandin maailmaan ja palvelee tarkoitustaan niin artistin uusille ystäville kuin uraa pidempäänkin seuranneille.

J-P Berg

(Julkaistu BN-numerossa 6/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!