ROCKIN' JOHNNY BURGIN
Greetings From Greaseland California
(West Tone WTR-1503) -15


Johnny Burgin tuli tunnetuksi ja sai kulttimaineen Chicagossa 1990-luvulla nuorena ja osaavana kitaristina, joka oli erityisesti Westside-tyylin tulkitsija ja jonka esikuvia olivat Magic Sam ja nuori Buddy Guy. Onnistuneiden klubikeikkojen ansiosta Johnny sai levytyssopimuksen Delmarkin kanssa, tuloksena kaksi loistavaa albumia. Sitten hän häipyi yllättäen maisemista eikä hänestä kuultu mitään kymmeneen vuoteen. Tämä oli omiaan lisäämään mystiikkaa artistin ympärillä. Totuus lienee, että hän jätti väliaikaisesti bluesin kokonaan syystä tai toisesta mutta palasi asiaan 2009 esiintyen edukseen Tail Draggerin levyjulkaisulla.

Sittemmin Burgin on julkaissut omissa nimissä onnistuneita levyjä, joista tuorein on tämä albumi. Se on levytetty Greaseland-nimisellä studiolla San Josessa 3500 kilometrin päässä Chicagosta. Muut soittajat ovat kaikki kotoisin länsirannikolta ja sikäläistä kärkiosastoa. San Francisco Bayn alueelta mukana ovat harpisti Aki Kumar, kitaristi Kid Andersen, basisti Vance Ehlers ja rumpali June Core. Yhdistelmä toimii hyvin ja on taas kerran esimerkki siitä, että puhdasoppista Chicago-bluesia sen enempää kuin vastaavaa West Coastia kuullaan yhä harvemmin. Tyylisuunnat sekoittuvat sulassa sovussa keskenään ja lopputulos on useimmiten toimiva.

Kappalevalikoima on mielenkiintoinen. Johnny Burginin oma sävellys Love Me Like I Want It on Magic Sam -vaikutteinen ja kulkee mukavasti Aki Kumarin huuliharpun täydentämänä. Pari muuta omaa sävellystä ovat asiallisia, erityisesti Tribute To Big John Wrencher, Maxwell Street Marketin legendalle omistettu kunnianosoitus. Hip Linkchainilta lainattu Cold Chills on funkbluesin ystäville todellinen namupala. Empty Bed Blues saa tässä Earl Hooker -tyylisen tulkinnan. Robert Lockwoodin The Western Horizon on sitä aidointa Chicagoa.

Rockin' Johnny Burginin kitarointi ja laulu toimivat hyvin läpi kaikkien kappaleiden ja Aki Kumarin huuliharppu tuo lisäarvoa tälle levylle. Tällaista julkaisua on ilo kuunnella ja suositella kaikille sähköisen kitarabluesin ja muidenkin blueslajien ystäville.

Harri Haka

(Julkaistu BN-numerossa 4/2015.)


Jaa sivu Facebookissa tai Twitterissä!